De hond van terracotta – Andrea Camilleri

De hond van terracotta Boek omslag De hond van terracotta
Commissaris Montalbano
Andrea Camilleri
Thriller
Serena libri
15 april 2002 (oorspronkelijk 1996)
Paperback
328
Marieke van Laake


Commissaris Montalbano van de recherche van Vigata op Sicilie, vindt - na een tip - in een grot de verstrengelde, gemummificeerde lichamen van een man en een vrouw, vergezeld van attributen voor een begrafenis- en opstandingsritueel volgens christo-islamitische traditie. Na een erg ingewikkeld historisch-cultureel onderzoek ontdekt hij dat het hier gaat om een Italiaans meisje, Lisetta Moscato en een nazi-matroos, Mario Cunich, die in 1943 werden vermoord terwijl ze een verboden liefde bedreven. Het is een onderzoek waar de commissaris helemaal in op gaat. Het voert hem terug naar zijn persoonlijke roots en naar het socioculturele verleden van het eiland: mythologie, maffia, het prachtige, geheimzinnige landschap, de gevarieerde keuken.


Weer een  heerlijk verhaal!
Andrea Camilleri is een echte laatbloeier. Hij is pas serieus werk van zijn schrijversloopbaan gaan maken op een leeftijd dat vele anderen het bij geraniums houden. Hij heeft veel succes met zijn boeken met Commissaris Montalbano in de hoofdrol en inmiddels zijn er heel wat verhalen met deze hoofdrolspeler verfilmd. De hond van terracotta is een goed voorbeeld van wat hij in zijn mars heeft.

Meer lezenDe hond van terracotta – Andrea Camilleri

Commissaris Montalbano – Andrea Camilleri

De boeken van Andrea Camilleri met Commissaris Montalbano behoren tot mijn favoriete reeksen. Over de schrijver wellicht een andere keer wat uitgebreider, maar in het kort: het is een Italiaan, geboren in 1925. In 1944 begon hij aan een studie literatuur, zonder deze af te maken. Hij heeft wel altijd gedichten en korte verhalen geschreven. Hij heeft voornamelijk in de culturele hoek gewerkt, televisie, theater en films. Na een aarzelende start kwam zijn schrijversloopbaan pas in de jaren negentig echt op stoom. Wat je noemt een laatbloeier als schrijver.

Zijn plots zijn intelligent en complex en hij verwerkt nogal wat historische verwijzingen in zijn boeken. De toon is licht en luchtig en de lach is nooit ver weg, hoe serieus de onderwerpen ook zijn.

Maar wel succesvol: hij heeft zijn eigen fanclub, vernoemd naar de fictieve woonplaats van Salvo Montalbano: http://www.vigata.org/

Meer lezenCommissaris Montalbano – Andrea Camilleri

Spring naar werkbalk