Heldere mist – Yolande Belghazi – Timman


Cover van Heldere mistFascinerende hoofdpersoon in de roerige jaren zestig

De jaren zestig werden gekenmerkt door grote veranderingen. Vastgeroeste patronen en levenswijzen werden doorbroken, hiërarchische verhoudingen kwamen er in enkele jaren tijds heel anders uit te zien. Muziek werd een middel om je af te zetten, te protesteren en om een identiteit aan te ontlenen. Dat dergelijke processen niet zonder slag of stoot gingen is fraai beschreven in Heldere mist van Yolande Belghazi – Timman.

Inderdaad, een niet erg bekende auteur, hoewel sommige van haar verhalen in verschillende bundels zijn verschenen. Heldere mist is min of meer het vervolg op het eerder verschenen Moekoesja’s kus.
We volgen de hoofdpersoon Noor, ruwweg in haar puberteitsjaren, het verhaal speelt in de jaren zestig.

 

Lees verderHeldere mist – Yolande Belghazi – Timman

Analogie – Douglas Hofstadter en Emmanuel Sander


Analogie. De prachtige omslag is een heel korte samenvatting van H1.Wisselvallig en te weinig consistent

 Douglas Hofstadter is een Amerikaanse wetenschapper die vooral onderzoek doet naar bewustzijn, denken en creativiteit. In 1979 brak hij door met Gödel, Escher, Bach: een eeuwige gouden band. Hij heeft daarna nog heel wat werken gepubliceerd. Analogie is in juli 2014 in Nederland verschenen, dat hij heeft geschreven met co-auteur Emmanuel Sander. Het is een onderwerp dat veel belooft maar waarvan de uitwerking cruciaal is om te kunnen beoordelen wat de waarde is. En daar schort het aan, het resultaat is minder dan verwacht.

Lees verderAnalogie – Douglas Hofstadter en Emmanuel Sander

De druiven zijn zuur

De druiven zijn zuur. Waar komt dat vandaan?

Soms vraag je je af hoe een uitdrukking is ontstaan, maar vaker sta je er niet bij stil. Dat laatste geldt in mijn geval voor de druiven zijn zuur. Tot je in een boek een verklaring tegenkomt en dan blijkt de herkomst heel verrassend te zijn. Zo las ik onlangs dat deze uitdrukking is gebaseerd op een heel oude fabel van Aesopus:

 

Lees verderDe druiven zijn zuur

Spring naar toolbar