Fin de siècle – Selden Edwards


Fascinerend spel met de tijd

Wheeler Burden is student aan een prestigieuze universiteit. Hij woont met zijn moeder, een overtuigd pacifist, in San Francisco. De familie van zijn vader is tamelijk welvarend. Wheeler is uitblinker op het sportveld, hij is excentriek, en hij wordt de lievelingsstudent van Haze, een gerenommeerde docent uit Europa.

Haze wijdt hem tot in detail in in de geschiedenis van Wenen, een stad die in de Habsburgse tijd van rond 1900, een smeltkroes was van verschillende mannen, zoals Sigmund Freud, Gustav Mahler en de filosoof Wittgenstein, die aan de vooravond stonden van een enorme omwenteling in Europa. Deze mannen waren om verschillende redenen baanbrekend, en zij hadden een belangrijke rol in die omwenteling.

Op een dag wordt Wheeler wakker in een volledig onbekende omgeving. Hij verkent zijn omgeving en ontdekt, dankzij de lessen van Haze, dat hij in Wenen is beland. Maar het is ineens een andere tijd: het is 1897. Het is het Wenen van de weelderige operahuizen, de indrukwekkende boulevards en luisterrijke koffiehuizen. Het is ook het Wenen van die genoemde mannen die nog hun naam zullen vestigen. Maar het is ook het Oostenrijk met een donkere toekomst, het land waarin een jongeman rondloopt die in het midden van de twintigste eeuw de wereld in brand zou steken

Zijn herinneringen brengen hem naar de koffiehuizen, plaatsen waar de intellectuele elite graag de tijd doorbracht. Hij weet relaties aan te knopen met allerlei personen die belangrijk zouden worden, op wetenschappelijk en cultureel gebied. De ontmoetingen zijn fascinerend: de kennis van Wheeler over wat deze mensen nog gaan betekenen voor de mensheid moet hij voor zich houden, maar geeft wel een extra laag aan de ontmoetingen.
De grote geesten blijken gewoon mensen van vlees en bloed, met hun twijfels en onzekerheden en menselijke zwaktes. De mythevorming die rondom hen is ontstaan wordt op deze fraaie manier doorbroken.

Een ander aspect is dat Wheeler zijn eigen familieleden tegen het lijf loopt in het Wenen van weleer. Deze ontmoetingen lijken toevallig, maar zijn dat niet. Volgens de visie van de auteur is alles met elkaar verbonden. Een van de familieleden die hij ontmoet heeft dezelfde tijdreis gemaakt. Deze drukt Wheeler op het hart de gebeurtenissen op zijn beloop te laten. Dit valt hem moeilijk, de kennis van de zwartste bladzijden uit de twintigste eeuw brengen hem in de verleiding in te grijpen en hij kan deze verleiding nauwelijks weerstaan.

Edwards heeft dertig jaar aan Fin de siècle gewerkt. Hij is erin geslaagd om de sfeer van het Wenen van toen op prachtige wijze weer te geven. Fin de siècle is niet eenvoudig, kent meerdere lagen en speelt een prachtig spel met de tijd. Het is een uitstekend boek dat de hersens van de lezer op overtuigende wijze aan het werk zet.

Fin de siècle Boek omslag Fin de siècle
Selden Edwards
Roman
Signatuur
2008
Hardcover
445
A. Krabbendam

Een wervelend verhaal over Wheeler Burden, de laatste erfgenaam van een beroemde bankiersfamilie uit Boston: rockidool, filosoof, honkbalheld, vrouwenliefhebber, halfjood en zoon van een legende. Een fantastische reis naar Wenen aan het einde van de negentiende eeuw, waar hij zo plotseling terechtkwam ...

Fin de siècle is het buitengewone verhaal over Wheeler Burden, de laatste erfgenaam van de beroemde bankiersfamilie Burden uit Boston, die door een tijdverschuiving terechtkomt in Wenen, eind negentiende eeuw. In de twintigste eeuw onderwezen door zijn erudiete docent Estherhazy - Haze - met een grote fascinatie voor het Fin de siècle, ondervindt Wheeler nu aan den lijve de politieke omwenteling en de culturele bloei van Wenen. Hij ontmoet niet alleen belangrijke personen uit de wereldgeschiedenis, onder wie Freud, Mahler en Hitler, maar ook mensen uit zijn eigen leven, zoals Haze, en zelfs zijn vader, de oorlogsheld die hij nooit heeft gekend. Stuk voor stuk maken ze deel uit van een geschiedenis die alles te maken lijkt te hebben met het mysterieuze boek dat Haze in de twintigste eeuw heeft geschreven: Fin de siècle. Maar kun je met de kennis van het heden het verleden nog veranderen?

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder