Vrouwen op het strand – Tove Alsterdal

Lichte tegenvaller
Op het moment van lezen, april 2015, krijgt het boek Vrouwen op het strand van Tove Alsterdal een wrange link met de actualiteit in een weekend waarin weer honderden bootvluchtelingen het leven hebben gelaten.

Journalist Patrick Cornwall is op zoek naar eeuwige roem en duikt in de schimmige wereld van mensensmokkel en moderne slavernij. Hij stuit daarbij op een netwerk dat zich bezighoudt met het verkopen van mooie praatjes aan wanhopige Afrikanen. In plaats van een veilige en kansrijke toekomst worden de gelukzoekers voor veel geld in gammele bootjes gestouwd in de hoop dat zij in Europa aankomen. Dat dit vaak misgaat is inmiddels helaas geen nieuws meer. Als het doel al wordt gehaald wacht hen een toekomst die vooral bestaat uit hard werken zonder beloning. Protest wordt zonder rancune met de dood bestraft . Het enige perspectief dat deze armoedzaaiers hebben is dat zij na een onzekere periode hun schuld hebben ingelost en vrij man zijn. Vrijheid in een wereld die niets van ze moet hebben, vrijheid die is gekocht met een levenslang trauma tot gevolg.

Patrick Cornwall komt te dicht bij de werkelijkheid en verdwijnt. Zijn zwangere vrouw, Ally, gaat op onderzoek uit en komt te weten waarmee hij bezig is geweest. Haar zoektocht is er een van martelende onzekerheid over zijn lot. Zij wordt aan alle kanten tegengewerkt en diverse malen wordt haar, soms met een flinke portie geweld, op het hart gedrukt haar missie te beeindigen. Tegen beter weten in zet zij door en komt er uiteindelijk achter wat er met Patrick is gebeurd en wie er verantwoordelijk voor is. Haar wraak is zoet en vooral vurig van aard.

Vrouwen op het strand geeft een uitermate somber makend beeld van de zakenlieden die zonder scrupules kanslozen uitbuiten en daarbij uit de wind gehouden worden door passieve overheden die vooral ach en wee roepen over de hoeveelheid vluchtelingen maar niets doen aan de misselijkmakende .profiteurs die materieel voordeel nastreven, ten koste van alles en iedereen.
Het thema van Vrouwen op het strand geeft alle mogelijkheden om een spetterende maatschappijkritische thriller te produceren. Alsterdal faalt daarin hopeloos omdat zij vooral de zoektocht van een wanhopige vrouw naar haar verdwenen man laat prevaleren. Het maakt het verhaal daarmee wel makkelijk leesbaar maar laat het begrijpelijke leed van een enkeling teveel de boventoon voeren ten koste van de aandacht voor het leed van de talloze uitgebuite kanslozen.

Desondanks is het een boek dat makkelijk wegleest in een niet al te moeilijke maar wel vloeiende stijl en verdient de auteur wel alle lof voor het feit dat zij enige aandacht geeft aan dit moeilijke onderwerp met al zijn tegenstrijdige gevoelens oproepende aspecten.

Ten slotte: de aanbeveling van Liza Marklund is er een in de categorie Wij van WC-eend et cetera. Het is nogal genant om een boek de hemel in te prijzen waaraan je een uitermate belangrijke bijdrage hebt geleverd.

Website van de auteur: http://www.tovealsterdal.se/

Vrouwen op het strand Boek omslag Vrouwen op het strand
Tove Alsterdal
Thriller
Prometheus
3 mei 2012
Paperback
290
Bart Kraamer

 

Op een ochtend ontwaakt Terese, een jonge Zweedse vrouw, op een strand in Zuid-Spanje. Ze wankelt naar de zee en stuit op een lichaam. In een haven niet ver daarvandaan glipt een vrouw aan land. Ze is over zee gesmokkeld en uit de golven gered. Haar naam is May, maar dat zal snel veranderen. Ally, een jonge succesvolle journaliste uit New York, probeert haar man Patrick te vinden. Hij is naar Parijs gereisd om over mensenhandel en moderne slavernij te schrijven en sindsdien is er niets meer van hem vernomen. De moedige en doortastende Ally stapt op een vliegtuig over de Atlantische Oceaan om uit zoeken wat er met hem gebeurd is. Het wordt een reis naar de donkerste kanten van Europa - en diep haar eigen verleden in.

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.