Het transgalactisch liftershandboek – Douglas Adams


Doldwaze kolder science fiction

Vooraf: Het transgalactisch liftershandboek is in het Nederlands gelezen, de namen van de personages zijn vernederlandst.

Wat oorspronkelijk in 1978 begon als een hoorspelserie van twaalf afleveringen groeide door het enorme succes in no time uit tot een televisieserie en een zesdelige reeks boeken. Het zesde deel is niet door de veel te jong overleden Douglas Adams geschreven, maar door Eoin Colfer.

Deel 1 van de serie heet Het transgalactisch liftershandboek. Het begint ermee dat het huis van Hugo Veld dreigt te worden gesloopt. Zijn huis staat precies op de plek waar een weg moet komen. Hij wist van niets, eventuele overheidsinformatie had hem, niet geheel toevallig, niet bereikt. Hij gaat letterlijk voor de sloopmachines liggen.
Bij toeval kruist de heer Amro Bank zijn pad, die hem aanbiedt tijdelijk met hem te ruilen zodat Hugo even afleiding kan zoeken.

Net op het moment dat hij terugkeert gebeurt er iets van grotere orde: de aarde wordt gesloopt. Buitenaardse apparaten moeten ervoor zorgen dat de aarde niet meer in de weg staat van een aan te leggen intergalactische snelweg. Bestemmingsplannen waren er wel voor de aardse mens, maar die lagen vier lichtjaren verderop, goed weggeborgen in een kluis. Ja, de mens had van de plannen kunnen weten, maar helaas.
Een ijzersterke uitvergroting van de sloop van het huis van Hugo!

Gelukkig is Amro Bank niet zomaar iemand. Hij is een intergalactisch reiziger, in bezit van een apparaat waarmee hij door de ruimte kan reizen. Hij weet op tijd te vertrekken en het lukt om Hugo mee te nemen. Net als zijn handdoek.
Het is het begin van een idiote reis door de ruimte waarin ze de ene keer in een ruimteschip belanden en een andere keer op een ogenschijnlijk uitgestorven planeet. Onderweg doen ze wat gezelschap op.

Waarom is dit boek zo leuk? Het is geniale kolder, satire, tussen de regels door is wat maatschappijkritiek verpakt, de personages zijn bizar, het parodieert aardse en ogenschijnlijk onoplosbare problemen als de zin van het bestaan.

Ter illustratie: de eerste alinea zet de toon met de opmerking dat de aarde is gevuld met mensen die hun chagrijn bestrijden met het heen en weer schuiven van gekleurde briefjes met getallen erop. Kritiek op het consumentisme is niet alleen van nu, het bestond dus al in de jaren zeventig!

Een heerlijk boek dat makkelijk wegleest. Ik heb maar van een ding spijt: veel te lang gewacht met het lezen daarvan. De volgende delen zullen snel volgen.

Volg de link naar de website over de auteur: http://www.douglasadams.com/

Het transgalactisch liftershandboek Boek omslag Het transgalactisch liftershandboek
Hitchhikers guide
Douglas Adams
Science fiction
Boekerij
1998
Paperback
188

 

Het Transgalactisch Liftershandboek (Engels: The Hitchhikers Guide to the Galaxy) is een komisch sciencefictionfranchise bedacht door Douglas Adams. Het begon als een radiohoorspel van twaalf afleveringen, voor het eerst uitgezonden in 1978 door BBC Radio, daarna door de BBC World Service. In 1981 werd er een zesdelige televisieserie gemaakt. Al snel volgden andere media, waaronder een computerspel, drie toneelbewerkingen, negen graphic novels, een speelfilm en heel veel merchandise. De boekenserie was echter het succesvolst: tussen 1979 en 1992 verschenen vijf delen van de reeks. In 2008 kreeg auteur Eoin Colfer toestemming van de weduwe van Douglas Adams om de reeks af te maken met een zesde deel dat dit jaar in het Nederlands verschijnt: En dan nog iets...

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder