Het einde van de cirkel – Tom Egeland


Begint veelbelovend, maar eindigt matig

Het einde van de cirkel is het eerste boek in een reeks  van Tom Egeland rond archeoloog Björn Belto, Namens de Noorse overheid is hij opzichter bij een archeologische opgraving. Tijdens die opgraving wordt een opzienbarende ontdekking gedaan. In de restanten van een oud bouwwerk wordt een kistje gevonden. De inhoud is onbekend, gezien de ouderdom is het zaak om heel voorzichtig met de inhoud om te gaan.

Voordat Belto er erg in heeft wordt het kistje ingepikt door de Engelse onderzoeksleider. Dit is erg ongebruikelijk, dergelijke vondsten behoren door de opzichter te worden bewaard. Belto komt erachter waar het kistje zich bevindt en eigent het zich weer toe en verstopt het op een plaats die hij en een enkele ingewijde kent. Vanaf dat moment is het spel op de wagen. De onderzoeksleider en consorten doen er alles aan om het kistje boven water te krijgen, daarbij niets en niemand ontziend.

Het wordt Belto duidelijk dat de inhoud wel heel bijzonder moet zijn en bekend moet zijn bij sommigen. Het is het begin van een spannend kat-en-muisspel waarbij het lang onduidelijk blijft wie aan het langste eind trekt. Het verhaal wordt nog wat gecompliceerder gemaakt door een liefdesaffaire van Belto met een vrouw die verwant is aan een van de mensen die op het kistje jacht maakt.

Het einde van de cirkel begint zeer veelbelovend, de spanning komt er al snel in. Ook de hoofdpersoon wordt op vlotte, aangename wijze geïntroduceerd. Belto blijkt een man met een handicap: als albino is het leven niet altijd even eenvoudig, zijn liefdesleven komt mede daardoor niet echt van de grond. Doch, met een meer dan gezonde dosis ironie, en soms ook sarcasme, weet hij zich goed staande te houden.

Egeland heeft een vlotte pen, het boek leest aanvankelijk gemakkelijk. Het veelbelovende begin weet hij echter niet tot het einde vol te houden. Het verhaal wordt stroever, de uitwijdingen worden te lang, soms ook langdradig, en het verhaal loopt min of meer met een sisser af.

In zijn nawoord gaat Egeland uitgebreid in op de overeenkomsten met het korte tijd later verschenen De Da Vinci code van Dan Brown. Die overeenkomsten zijn er in ruime mate. Dan Brown is er door sommigen van beschuldigd dat hij meer dan schatplichtig is aan dit boek van Egeland, hier en daar viel het woord plagiaat. Egeland wil zelf zover niet gaan, hij noemt het toeval en betoont zich min of meer blij dat hij kon meeliften op het succes van Brown. Het geeft een wat nare nasmaak: in het omgekeerde geval zou Egeland er ongetwijfeld minder coulant zijn afgekomen.

Maar hij kan zich wel gelukkig prijzen met de gedachte dat zijn boek door velen als beter wordt betiteld. Voor wat het waard is.

Het einde van de cirkel Boek omslag Het einde van de cirkel
Björn Belto
Tom Egeland
Thriller
De Geus
2005
Paperback
446
Annelies de Vroom

 

In een middeleeuws Noors klooster wordt een sensationele archeologische vondst gedaan ? een gouden relikwiekistje met een inhoud die de wereldgeschiedenis zou kunnen veranderen en de christelijke waarheden ter discussie zou kunnen stellen. De sceptische archeoloog Bjørn Beltø begint aan een onderzoek naar de oorsprong en de inhoud van het kistje.
Hij vermoedt dat het gaat om de legendarische ?Shrine of Sacred Secrets?, die ooit in handen van de orde der johannieters was. In wetenschappelijke kringen gaat men ervan uit dat het kistje vroegchristelijke documenten en mogelijk zelfs een evangelie van Jezus zelf bevat. Beltø?s zoektocht brengt hem via Londen en het Midden-Oosten naar een oud kruisvaarderskasteel in een Frans dorpje.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder