Bezoek Leeszaal Rotterdam West

ma tdl 19112012102351

De stad Rotterdam roept bij mij vaak ambivalente gevoelens op. Mooi aan de stad is natuurlijk het mooiste voetbalstadion van het land, de diversiteit aan musea, de vele bijzondere restaurantjes, het in mijn ogen prachtige nieuwe Centraal Station et cetera. Maar het heeft ook mindere kanten: de hopeloze infrastructuur (Kleinpolderplein, Maastunnel), de vieze lucht, de verouderde Lijnbaan, van de koopgoot vind ik vooral de naam mooi, en natuurlijk het aantal titels dat omgekeerd evenredig is aan de schoonheid van De Kuip.

Maar sinds kort heb ik iets gevonden dat ik aan de lijst met moois kan toevoegen: de Leeszaal Rotterdam West. Voor wie er meer over wil weten, volg deze link http://www.leeszaalrotterdamwest.nl/over-de-leeszaal/

Ik had er weleens van gehoord van vrienden in Duitsland nota bene, en had al een tijdje het voornemen er eens een boekje aan te wagen. Gisteren, 10 oktober 2015, kwam het er dan eindelijk van.
Wat was het een positieve verrassing! Allereerst door de aangename positieve sfeer. De vrijwilligsters beheersten het Nederlands (nog) niet allemaal even goed, maar met wat geduld lukt het heus wel, zij vielen vooral op door hun vrolijkheid en aanstekelijk enthousiasme.
En ook: de jongere, vooral allochtone kinderen, waren daar om te (leren) lezen of gewoon bij elkaar te zijn in een veilige, prettige omgeving en en passant kennis te maken met boeken.

Dat is allemaal leuk meegenomen, doch primair kwam ik daar voor de boeken. En ook dit was verrassend. Een breed en gevarieerd assortiment, boeken in goede tot zeer goede staat, minstens vergelijkbaar met een bibliotheek, en hoe gek het ook klinkt met een aanbod dat mij meer aanspreekt dan dat van de lokale bibliotheek.
Ik ben er onvoorbereid heen gegaan, eerst maar eens kijken of het mij wat te bieden zou hebben. Antwoord een volmondig en hardop JA.

In een half uurtje had ik een grote tas gevuld met:
• Een bundel boeken van Torgny Lindgren. Zo moeilijk aan te komen en daar stond het gewoon.
• Anna, Hanna en Johanna van Marianne Fredriksson
• Meneer Visser’s hellevaart van Vestdijk, in uitstekende staat. Eindelijk kan ik dit boek eens herlezen.
• De dokter en het lichte meisje, eveneens Vestdijk. Een van de (weinige) boeken die ik niet van deze auteur heb gelezen, het kan er nu van komen.
• Het zingen van de tijd van Richard Powers. Ik heb hem, eindelijk!
• Aprilheks van Majgull Axelsson. Ken het alleen maar van horen zeggen, ben benieuwd.
• Kolyma van Tom Rob Smith
• Alexander Dumas, een mooie geïllustreerde versie van De graaf van Monte Christo

Ik ben er zeker van dat met de nodige voorbereiding de “oogst” nog mooier zou kunnen zijn, misschien iets voor een volgende keer, of misschien gewoon snuffelen en verrast worden en een mooie ongezochte vondst doen, ik weet het nog niet, maar dat ik er vaker heen ga staat als een paal boven water.
Maar voorlopig kan ik weer vooruit, al was dat niet het probleem, ik heb nog wel wat boeken liggen om voor Hebban te recenseren, ook leuk!

Ik kan een bezoek aan de leeszaal aan iedere boekenliefhebber aanraden en als je gaat: doe gewoon wat terug en help de leeszaal om de voorraad op peil te houden.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder