Serena – Ron Rash


De ongetemde feeks

De naam Serena is afgeleid van sereen. Kalm, vredig. De hoofdpersoon met de naam Serena, een roman van de tamelijk onbekende Ron Rash, is kalm. IJzig kalm. Er is niets wat haar uit haar evenwicht kan brengen, een baken van evenwichtigheid in een hectische wereld. Vredig is zij allerminst. Serena heeft maar één belang: eigenbelang. Alles wat haar in de weg staat wordt uit de weg geruimd, goedschiks en vooral kwaadschiks.

Zij is de enige overlevende van een brand waarbij haar familie omkwam, een familie van houthakkers. Serena is inmiddels getrouwd met George Pemberton, die samen met twee partners eigenaar is van een stuk grond met een vergunning om bomen te kappen.
Serena en George zijn een perfect koppel. Zij vullen elkaar aan, gaan voor elkaar door het vuur en gaan gezamenlijk door roeien en ruiten om hun doel te bereiken en zijn allebei genadeloos en nietsontziend. Van een ooit paradijselijk gebied wordt door hun werk het ecosysteem volkomen vernietigd. De doden en gewonden die vallen bij het gevaarlijke werk zien zij als een irrelevante bijkomstigheid. Mensen die voorzichtig ageren, concurrenten die hen in de weg staan, compagnons en wetshandhavers worden aan de kant gezet of uit de weg geruimd. Het laat hen onberoerd.
Die toon van nietsontziende genadeloosheid wordt meteen gezet aan het begin van het verhaal, als George wordt geconfronteerd met de gevolgen van een lichtzinnigheid uit de periode voordat hij Serena kende, een lichtzinnigheid die hem later duur komt te staan.

Aanvankelijk heeft die stoerheid van Serena nog een zekere charme. Een vrouw die zich staande weet te houden in een keiharde mannenwereld wekt sympathie. Maar dat gevoel ebt weg als zij een enorme roofvogel op voor haar kenmerkende wijze weet af te richten en het dier gebruikt om dood en verderf te zaaien Een ander hulpje is een houthakker van wie zij het leven heeft gered en die zich ontwikkelt tot een kille moordmachine als willoos instrument van Serena.

Er zijn meerdere verhaallijnen, allemaal even boeiend. Natuurlijk is de relatie tussen Serena en George belangrijk, een relatie die gaandeweg een verrassende ontwikkeling doormaakt. Een andere lijn is die van het meisje Rachel, en haar kind Jacob. Haar rol is van grote betekenis voor de band tussen de hoofdpersonen. Het resulteert erin dat zij op de vlucht moet, een vlucht die ijzingwekkende momenten oplevert. En natuurlijk: het koste wat het kost najagen van The American dream, het vernietigen van een fraai stuk natuur voor geldelijk gewin, een thema. dat in dat opzicht doet denken aan Butchers Crossing van John Williams.

Het boek barst van de interessante personages, van gewetenloos tot kwetsbaar, van rigide wetshandhavers tot omkoopbare zwakkelingen, en van religieuze fanatiekelingen tot een filosofisch getalenteerde houthakker, misschien wel de interessantste persoon in dit bonte geheel.

Ron Rash heeft een mooie stijl. Hij is tamelijk sober en soms regelrecht klinisch als het gaat om de toch vaak gruwelijke gebeurtenissen, doch de manier waarop hij de omgeving en de omstandigheden weet neer te zetten is indrukwekkend en van een bedrieglijke, natuurlijke vanzelfsprekendheid.

Serena is een fantastisch boek. De rijke schakering aan personages, de sterke beschrijvingen van een rauwe werkelijkheid, de interessante verhaallijnen en de mooie schrijfstijl resulteren in een onvergetelijk boek.

Serena Boek omslag Serena
Ron Rash
Roman
De Geus
2010
Paperback
416
Anneke Bok, Nan Lenders

 

Het pasgetrouwde stel George en Serena Pemberton vertrekt in 1929 vanuit Boston naar de bergen van North Carolina om daar hun fortuin in de houthandel te maken. Serena dwingt meteen respect af door haar kennis van de houthandel en haar keiharde optreden binnen het houtkamp. Samen zwaaien de Pembertons de scepter en rekenen ze hardhandig af met natuurbeschermers en met diegenen die zich niet aan de wetten van het kamp houden. De gepassioneerde relatie tussen George en Serena begint barsten te vertonen wanneer blijkt dat Serena geen kinderen kan krijgen. George zal er alles aan moeten doen om zijn onwettige zoon Jacob te beschermen tegen Serena’s wraakzucht.
Serena is een prachtig melodrama, een epische thriller en een meesterlijke hervertelling van Macbeth. Het is bovendien een actueel verhaal over het bedreigde ecosysteem. Al vanaf de eerste regels nodigt het boek uit om verder te lezen. Een zeer toegankelijk verhaal dat met zijn aandacht voor details leest als een filmscript.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder