Mijn jaar in boeken

Hoewel het jaar nog niet helemaal voorbij is kan ik nu, 19 december 2015, wel alvast de balans opmaken van 2015.
Ik heb 90 boeken gelezen in allerlei soorten en maten. Circa de helft hiervan was geheel eigen keuze, een klein aantal heb ik gelezen als onderdeel van leesclubs en voor uitgeverijen.
Voor Hebban heb ik 38 boeken gelezen en gerecenseerd. In categorieën:
Thrillers 11. Een paar heel goede boeken, een daarvan is mijn nummer 10
Fantasy & SF 16. Gemiddeld van goed niveau met 1 absolute uitschieter, mijn nummer 2
Non-fictie: 11. Eigenlijk alleen maar goede boeken en toch niet een in de top tien. Reden: een boek moet mij ook emotioneel raken om hoog te kunnen eindigen, bij deze categorie lukt dat meestal niet.

Merkwaardigste boek: Sneeuwwitje van Donald Barthelme.
Leukste / meest humoristische) boek: Het transgalactisch liftershandboek van Douglas Adams
Tegenvallers. Die waren er zeker, maar misschien ook door de te hoge verwachtingen die ik vooraf had: Het zijn dus niet per se de minste boeken die ik heb gelezen. De drie grootste tegenvallers:
Ik ben pelgrim – Terry Hayes
Al wat schittert – Eleanor Catton
Het meisje in de trein – Paula Hawkins

Voordat ik mijn top tien ga neerzetten wat opmerkingen en conclusies:
Ik heb erg veel goede boeken gelezen, doch een aantal haalt niet eens de top tien. Om maar wat te noemen: Muidhond – Inge Schilperoord, De doden hebben geen verhaal – Gard Sveen. Made in Sweden – Roslund & Thunberg, Vingervlug – Sarah Waters, Blinde wereld – Ellen Heijmerikx.

Het valt ook op dat de top tien voornamelijk uit Europese auteurs bestaat, 8 stuks maar liefst, van wie twee Nederlandstalige auteurs, een oudgediende en een “aanstormend” talent.

Over de top tien: de top drie betreft verhalen die mij echt geraakt hebben en een diepe indruk hebben achtergelaten. Die volgorde staat wel vast. De nummers 4 tot en met 10: ben blij dat ik ze heb gelezen, maar hiervoor geldt dat de volgorde dagkoersen zijn, kan over een week zomaar anders zijn, hangt af van stemming en dergelijke.

Hier dan de top tien met links naar recensies:
10 Lustmoorden – David Mark
9 Legende van een zelfmoord – David Vann
8 Het hout – Jeroen Brouwers
7 Buzz Aldrin, waar ben je gebleven – Johan Harstad
6 De halfbroer – Lars Saabye Christensen
5 Een honger – Jamal Ouariachi
4 Serena – Ron Rash

3 Onbepaald door het lot – Imre Kertesz
Een boek waaraan ik nog regelmatig terugdenk. Onbeschrijflijke ellende in concentratiekampen bekeken door de blik van een kind.

2 De man die de taal van de slangen sprak – Andrus Kivirahk
Meteen ook de grootste verrassing. Bestempeld als fantasy, je moet toch wat, maar het past in zoveel categorieën. Fantastisch mooi verhaal, prachtig taalgebruik, beeldende beschrijvingen en enorm goed vertaald. Hopelijk worden de andere werken van deze man ook vertaald!

1 Manja, de vriendschap van vijf kinderen – Anna Gmeyner
Nummer 1, onbetwist. Ik moest echt even bijkomen na dit boek. Een exilroman, geschreven in 1938 in Londen. Het bewijs dat iedereen had kunnen en moeten weten hoe de Duitse samenleving eraan toe was in de jaren twintig en dertig. Wij hebben het niet geweten is niet vol te houden, te confronterend voor de Duitse samenleving, wellicht dat het daarom pas in 1984 in het Duits is uitgebracht.
Indrukwekkend verslag van het verval van de beschaving door de blik van kinderen en volwassenen in aanloop naar de tweede wereldoorlog.

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.