Dossier 64 – Jussi Adler-Olsen


Niveau blijft onverminderd hoog

Het moderne Scandinavië kent ook zijn geschiedenissen die het liever verborgen zou hebben gehouden. In Denemarken gaat dat op voor de huiveringwekkende geschiedenis van het eilandje Sprogø waar zwangere vrouwen tegen hun wil konden worden geaborteerd en gesteriliseerd.
Deze geschiedenis speelt een voorname rol in Dossier 64 van Jussi Adler-Olsen.

Een bordeelhoudster wordt aangevallen met zwavelzuur. Het doet het illustere en eigenzinnige speurderstrio van de afdeling onopgeloste zaken denken aan een vergelijkbare zaak die nooit is opgelost. Het is een van hen, Rose, die de zaak aanzwengelt en volhardt waardoor het drietal zich genoodzaakt voelt om er dieper in te duiken. Ze komen terecht in een wereld van gedwongen abortussen en erger nog: sterilisatie, zonder dat de vrouwen er weet van hebben. Deze behandelingen werden uitgevoerd op het vrijwel geïsoleerde eilandje Sprogø. De slachtoffers waren veelal alleenstaande vrouwen die daarheen werden gedeporteerd om heropgevoed te worden.

Ene Curt Wad is verantwoordelijk voor deze ingrepen. Tegenwoordig is deze seniore gynaecoloog de leider van een extreem rechtse partij, “De zuivere lijn”, die niets moet hebben van buitenlanders. Het is een clubje etterbakken dat met weemoed terugverlangt naar een tijd waarin geen plaats was voor Untermenschen en anderen die het waandenkbeeld van een zuiver Denemarken zouden kunnen verstoren.

Een van de slachtoffers was Nete Hermansen, zij was een van de weinigen die wisten te ontkomen en los wist te raken van haar verleden. Tot een toevallige ontmoeting met haar vroegere kwelgeest het verleden weer oprakelt.

Dossier 64 gaat over een periode uit de Deense geschiedenis die veel mensen liever hadden gelaten waar het lag: diep onder het stof en daarmee in de vergetelheid geraakt.

Het verhaal springt heen en weer in de tijd en is daardoor wat complexer en soms ook wat onrustiger dan voorgaande delen uit de reeks. Toch zou Adler-Olsen in deze situatie niet anders hebben gekund teneinde de recente gebeurtenissen van het juiste perspectief te voorzien.

Ook dit deel in de serie Q is weer ijzersterk en van vergelijkbare kwaliteit als de voorganger, De noodkreet in de fles. Het team, Carl Mørck, Assad en Rose, wordt steeds hechter en raakt steeds beter op elkaar ingespeeld. De wederzijdse waardering voor elkaars kwaliteiten groeit en af en toe bemerk je iets van persoonlijke warmte. En stilaan wordt ook steeds meer duidelijk van de last die zij hebben te dragen, voor ieder verschillend.

Ook Dossier Q steekt, mede door de af en toe geweldige humor, weer een heel eind uit boven de middelmaat en is een thriller die tot de betere van de afgelopen tijd mag worden gerekend.

Dossier 64 Boek omslag Dossier 64
Serie Q
Jussi Adler-Olsen
Thriller
Prometheus
2010
Paperback
469
Kor de Vries

Terwijl Carl Mørck persoonlijke problemen ervaart met betrekking tot een moordzaak, zorgt een geweldpleging in Kopenhagen ervoor dat zijn koppige assistente Rose gaat graven in de dossiers van de prostituee Rita Nielsen - een map uit een stapel van in de ijskast gezette zaken in de kelder van het hoofdbureau van de politie. Wanneer Carl en Assad worden gedwongen de zaak op zich te nemen, komen verdachte aanwijzingen boven water die leiden naar een geïsoleerd eiland waar de regering vroeger vrouwen van lichte zeden naartoe deporteerde en aan hun lot overliet. Voor sommigen betekende dit eindeloos machtsmisbruik, voor anderen was het de hel op aarde. Al snel zijn Carl en zijn collegas weer betrokken in een actievol drama.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder