De slager van Klein Birma – Hakan Nesser

Afscheid van Barbarotti

Dit deel is het vijfde en het laatste in de reeks over inspecteur Barbarotti. Gemiddeld ijzersterke thrillers, met veel aandacht voor de psyche van de mens en voor menselijke verhoudingen. Elk boek is het lezen meer dan waard, dit geldt zeker ook voor De slager van Klein Birma!

Klein Birma is de naam van een boerenhoeve in Zweden en heeft geen enkel verband met het Aziatische land. Ellen Bjarnebø is de bewoonster en zij heeft een duister verleden. Zij heeft een gevangenisstraf van 11 jaar uitgezeten wegens de moord op haar echtgenote. En niet zomaar een moord, het slachtoffer bleek in stukken te zijn gehakt.
Daar is het niet bij gebleven. Vijf jaar geleden is haar toenmalige levensgezel verdwenen en deze is sindsdien spoorloos.

Gunnar Barbarotti, de inspecteur die in een permanente strijd is verwikkeld in het al dan niet geloven in de aanwezigheid van een hogere macht, heeft nogal wat tegenslag in zijn privéleven. Zijn bazen vertrouwen hem het veldwerk niet meer toe en hij mag zich storten op onopgeloste zaken. De eerdergenoemde verdwijning krijgt hij op zijn bord.

Als Barbarotti in de dossiers duikt valt hem op dat de onderzoeken nogal wat losse eindjes bevatten. Dit is voor hem voldoende aanleiding de onderzoeken in beide zaken met Ellen Bjarnebø in een negatieve hoofdrol nog eens dunnetjes over te doen.

Eenvoudig plot, afscheid is op tijd

De plot van De slager van Klein Birma is tamelijk eenvoudig, maar het is wel een sterk verhaal dat fraai wordt uitgewerkt. De schrijfstijl van Nesser is zoals altijd vlot en toch doordacht, met mooie bespiegelingen over het leven en met beschrijvingen van menselijke gevoelens, zonder door te slaan in sentimentaliteit.
Ook dit boek bevindt zich, zoals vaker bij Nesser, op de scheidslijn tussen psychologische roman en thriller.

De auteur heeft aangekondigd dat dit het laatste deel is in de reeks. Naar mijn mening is dat verstandig, uit de toch tamelijk kleurloze inspecteur Barbarotti valt niet veel meer te halen.
Het is inmiddels duidelijk dat De slager van Klein Birma niet Nesser’s laatste boek is. Hemel boven Londen is de opvolger en het is te hopen dat er nog veel mag volgen van deze geweldige auteur.

Meer informatie over dit boek:

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder