De vrouw in de kooi – Jussi Adler-Olsen


Sterk debuut

De vrouw in de kooi is de eerste thriller in de serie Q van de Deen Jussi Adler-Olsen. Middelpunt in de reeks is de gekwelde politieman Carl Mørck, belangrijkste nevenpersonage is de vluchteling Assad die zijn assistent zal worden.

Carl Mørck was ooit een getalenteerd politieman met een fraaie toekomst. Een uit de hand gelopen schietpartij met criminelen liep voor een van zijn partners fataal af, een ander raakte zwaargewond. Hij loopt over van zelfverwijt omdat hij meent beslissende fouten te hebben gemaakt. Om hem toch aan het werk te houden besluiten zijn bazen om hem op cold cases te zetten, het wordt afdeling Q. Als Mørck erachter komt dat er een aanzienlijk budget is vrijgemaakt voor deze afdeling zet hij alles op alles om een assistent toegewezen te krijgen. Het wordt Assad. De noodgedwongen samenwerking verloopt aanvankelijk slecht, de mannen lijken elkaar niet te liggen. Assad gaat uit arren moede opruimwerk doen.

Als het opruimen is gedaan krijgt Assad wat dossiers toegeschoven. Een daarvan bevat een zaak die, na bestudering door Assad,  aanknopingspunten biedt voor nader onderzoek. De twee werpen zich op de zaak, het betreft het geval van de verdwenen politica Merete Lynggaard.

Trage start

De vrouw in de kooi is een overtuigend debuut.Het komt langzaam op gang, de lezer krijgt alle tijd om aan Carl Mørck en zijn omstandigheden te wennen. Van wat er in het verleden is gebeurd wordt ook af en toe een tipje van de sluier opgelicht.

De zaak van de verdwenen vrouw wordt afwisselend in het heden en verleden verteld. In het heden duiken Mørck en Assad nog eens in het onderzoek dat hun collega’s destijds hebben gedaan. Ze stuiten daarbij op nogal wat onvolkomenheden: het onderzoek is niet vlekkeloos gedaan en bepaald niet grondig. Al snel vinden zij aanwijzingen die erop lijken te duiden dat er iets heel anders kan zijn gebeurd dan waarmee deze zaak toen is afgedaan. Zij pakken het weer op en doen het onderzoek nog eens dunnetjes over. Dat is tegen de zin van de leiding. Het was de bedoeling dat oude dossiers administratief zouden worden afgehandeld. Het botst stevig, maar de twee volharden.

Af en toe wordt teruggeblikt naar iets wat in het verleden is gebeurd. Toen Merete een jong meisje was is er iets gebeurd dat dramatisch afliep. Het blijkt dat er iemand aanleiding in ziet om wraak te nemen op de inmiddels volwassen vrouw. Hij doet dat op een heel wrede manier en het wordt uiteindelijk een race tegen de klok voor Mørck en Assad.

Sterk begin van deze reeks

Jussi Adler-Olsen heeft alles in zich om met deze serie uit te groeien tot een van de toonaangevende auteurs in het toch al rijke Scandinavische landschap van thrillerauteurs. Zijn stijl is vlot, het boek leest als een een trein. De personages zijn interessant, Mørck is een rauwdouwer met een klein hartje, Assad is een geniale vondst als nevenpersonage, een vindingrijke en zeer slimme persoon met evenwel een verleden waarover hij niet veel kwijt wil maar waarvan af en toe wat naar boven komt.

Een zeer sterk en overtuigend begin van een reeks met twee fascinerende hoofdpersonen. Het doet reikhalzend uitzien naar een volgend deel!

 

De vrouw in de kooi
Serie Q
Jussi Adler-Olsen
Thriller
Prometheus
2008
Paperback
384
Kor de Vries
9789044615975
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 gedachten over “De vrouw in de kooi – Jussi Adler-Olsen”

  1. Mij is deze reeks fantastisch goed bevallen! Ik heb al alles gelezen wat er tot nu toe van uit is. Adler-Olsen reken ik mee bij de beste onder de Scandinavische schrijvers!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.