De vrouw in de kooi – Jussi Adler-Olsen

De vrouw in de kooi Boek omslag De vrouw in de kooi
Serie Q
Jussi Adler-Olsen
Thriller
Prometheus
2008
Paperback
384
Kor de Vries

Op een prachtige winterdag verdwijnt de jonge linkse politica Merete Lynggaard zonder een spoor achter te laten. De media duiken op het verhaal en suggereren van alles: van moord en zelfmoord tot een geplande vrijwillige verdwijning. De politie wordt gesommeerd de verdwijning grootscheeps aan te pakken, maar Merete is van de aardbodem verdwenen. Brigadier Carl Mørck, hoofd van de Afdeling 'onopgeloste zaken' Q, forceert na enkele jaren een grote doorbraak in het onderzoek. Samen met zijn assistent Assad is hij een roekeloze crimineel op het spoor die wordt gedreven door haat. Wraak blijkt een cruciale factor in de krankzinnige plot.


Sterk debuut

De vrouw in de kooi is de eerste thriller in de serie Q van de Deen Jussi Adler-Olsen. Middelpunt in de reeks is de gekwelde politieman Carl Mørck, belangrijkste nevenpersonage is de vluchteling Assad die zijn assistent zal worden.

Carl Mørck was ooit een getalenteerd politieman met een fraaie toekomst. Een uit de hand gelopen schietpartij met criminelen liep voor een van zijn partners fataal af, een ander raakte zwaargewond. Hij loopt over van zelfverwijt omdat hij meent beslissende fouten te hebben gemaakt. Om hem toch aan het werk te houden besluiten zijn bazen om hem op cold cases te zetten, het wordt afdelingQ. Als Mørck erachter komt dat er een aanzienlijk budget is vrijgemaakt voor deze afdeling zet hij alles op alles om een assistent toegewezen te krijgen. Het wordt Assad. De noodgedwongen samenwerking verloopt aanvankelijk slecht, de mannen lijken elkaar niet te liggen. Assad gaat uit arren moede opruimwerk doen.

Als het opruimen is gedaan krijgt Assad wat dossiers toegeschoven. Een daarvan bevat een zaak die, na bestudering door Assad,  aanknopingspunten biedt voor nader onderzoek. De twee werpen zich op de zaak, het betreft het geval van de verdwenen politica Merete Lynggaard.

De vrouw in de kooi is een overtuigend debuut. jussi Adler-Olsen heeft alles in zich om met deze serie uit te groeien tot een van de toonaangevende auteurs in het toch al rijke Scandinavische landschap van thrillerauteurs. Zijn stijl is vlot, het boek leest als een een trein. De personages zijn interessant, Mørck is een rauwdouwer met een klein hartje, Assad is een geniale vondst als nevenpersonage, een vindingrijke en zeer slimme persoon met evenwel een verleden waarover hij niet veel kwijt wil maar waarvan af en toe wat naar boven komt.

Een zeer sterk en overtuigend debuut dat reikhalzend doet uitzien naar een volgend deel!

 

2 gedachten over “De vrouw in de kooi – Jussi Adler-Olsen”

  1. Mij is deze reeks fantastisch goed bevallen! Ik heb al alles gelezen wat er tot nu toe van uit is. Adler-Olsen reken ik mee bij de beste onder de Scandinavische schrijvers!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:
Spring naar toolbar