Slaap zacht Johnny Idaho – Auke Hulst


Verontrustend en cynisch toekomstperspectief

De huidige mens is continu op zoek naar technologische verbeteringen. Hoe meer men daarin slaagt hoe meer het besef doordringt dat dit ten koste gaat van vrije keuzes en privacy.

Auke Hulst is in zijn roman Slaap zacht Johnny Idaho met dat gegeven aan de slag gegaan en heeft dit doorgetrokken naar een nabije toekomst zoals die zou kunnen zijn als die ontwikkeling zich voortzet.

Slaap zacht Johnny Idaho kent drie hoofdpersonen: Johnny Idaho (schuilnaam), Willem Gerson en Hatsu Hamada. Johnny Idaho is op zijn veertiende overlevende van een ramp: het appartementencomplex waarin hij woont stort in. In de media wordt dit gepresenteerd als het gevolg van een bomaanslag door extremistische moslims.

Willem Gerson is topman in het bedrijfsleven die aan het einde is gekomen van zijn carrière en naar het schijnt ook van zijn leven. Hij is terminaal ziek, maar denkt een remedie te kunnen laten vinden door een investering in het onderzoeksproject van Hatsu Hamada, een excellente biomedicus. Dat project zou moeten resulteren in de mogelijkheid tot eeuwig leven.

Als dat zou slagen zou dat vermoedelijk alleen zijn weggelegd voor de elite die in totale afzondering leeft in een gesloten gemeenschap, Executive. Het weerspiegelt meteen ook de welhaast onoverbrugbare afstand tussen de haves en de havenots. De maatschappij is doorontwikkeld tot een vrijwel volkomen klassenmaatschappij.

Het is een benauwende wereld, verre van ideaal voor wie aan privacy hecht. Bewoners worden geacht met weblenzen rond te lopen en permanent een oortje in te hebben om in verbinding te staan met systemen die hen permanent in de gaten houden. Doet men dat niet dan kan men rekenen op een bezoekje van de pleasers, vertegenwoordigers van een organisatie met de misleidende naam Good to know you.

Auke Hulst schetst in Slaap zacht Johnny Idaho een uiterst somber stemmend wereldbeeld. Relaties zijn vooral zakelijk, het persoonlijke bestaat vooral uit (sexuele) bevrediging. Empathie lijkt uitgestorven te zijn. Het is een samenleving van vrijwel totale controle.

Het verhaal speelt zich af in een tijdsbestek van acht dagen, waarin vooral de flashbacks van Johnny Idaho van belang zijn voor de afloop. Flashbacks waarin duidelijk lijkt te worden wat er echt is gebeurd en die bij hem een grote behoefte aan wraak hebben veroorzaakt. Het zijn die gebeurtenissen waarin het cynisme van Gerson en zijn bedrijf belangrijk zijn. Het resulteert in een einde waarin de levens van de drie personen een dramatische wending krijgen.

De stijl is zakelijk, kil en past erg goed bij de verontrustende atmosfeer. Het maakt het verhaal fascinerend en meeslepend, maar heeft als effect dat de lezer geen enkele warmte voelt bij de hoofdpersonen. Een gevoel dat goed past bij de geschetste toekomst. Een toekomst die wellicht dichterbij is dan we beseffen.

Slaap zacht Johnny Idaho Boek omslag Slaap zacht Johnny Idaho
Auke Hulst
Roman
Ambo Anthos
2015
Paperback
382

 

Auke Hulst, die doorbrak met zijn boek Kinderen van het Ruige Land, komt met een nieuwe roman: Slaap zacht, Johnny Idaho. Een tiener met een missie, een terminale bankier en een wetenschapper gaan op zoek naar de sleutel tot het eeuwige leven. Zij komen samen op de Archipel, een zwaarbewaakte eilandstaat in de Stille Oceaan, en dompelen zich onder in deze nieuwe wereld. Wat drijft ze? En op welke manier zijn ze onherroepelijk met elkaar verbonden?
Slaap zacht, Johnny Idaho is een grootse roman waarin Auke Hulst hedendaagse thema s als economische apartheid en mind control koppelt aan menselijke gevoelens als liefde, wraak, angst voor de dood en de hunkering naar het eeuwige leven.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder