Wat verborgen is – Hjorth Rosenfeldt


Debuut vol misleiding

Wat verborgen is luidt de titel van het eerste deel van de Bergmankronieken, een thrillerserie van het duo Hjorth Rosenfeldt. Het is een boek dat van misleiding aan elkaar hangt. Het begint al met de omslag. Het toont een foto van een meisje, ogenschijnlijk eenzaam in een kale en lege ruimte. Het heeft helemaal niets met het verhaal te maken. De misleiding houdt hier niet op.

Hjorth Rosenfeldt is een duo dat zijn sporen vooral in de mediawereld heeft verdiend. Zij hebben onder andere bijdragen geleverd aan succesvolle series als Wallander en The bridge. Toen hun gezamenlijke serie Den Fördömde over Sebastian Bergman een succes bleek besloten zij dit ook in boekvorm uit te geven als de Bergmankronieken.

Den fordomde

Het team van Den Fördömde, de televisieserie

Wat verborgen is begint met de verdwijning van de zestienjarige Roger Eriksson. Zijn vermissing wordt door de lokale politie nonchalant behandeld, er gaat meer dan een weekend overheen voordat de melding serieus wordt genomen. Het is te laat, zijn stoffelijk overschot wordt bij toeval in een moerassig gebied gevonden door een paar schoolkinderen. Hij is vermoord, zijn  lichaam is behoorlijk toegetakeld.

Het lakse optreden heeft als resultaat dat de lokale politie buitenspel wordt gezet. Er wordt een team van de nationale recherche ingevlogen, geleid door Torkel. Bij toeval komt deze een oude collega tegen, de psycholoog Sebastian Bergman, met wie hij tot ruim tien jaar geleden heeft samengewerkt. Bergman wordt toegelaten tot het onderzoek, zeer tegen de zin van de andere teamleden. Zijn optreden roept ambivalente gevoelens op. Enerzijds gedraagt hij zich als een narcistische zonderling die, omdat hij zijn libido niet in de hand heeft, weerzin opwekt bij de andere teamleden en ook nog eens het onderzoek in gevaar brengt. Anderzijds blinkt hij uit door zijn scherpzinnige en analytische geest die het onderzoek in goede banen weet te leiden.

Wat verborgen is zit vol misleiding, verhullend gedrag en afleidende zijsprongen. Desondanks is de plot goed te volgen, het wordt de lezer nergens echt moeilijk gemaakt. Het is wel te merken dat de auteurs een televisieachtergrond hebben, Wat verborgen is heeft veel weg van een uitgebreid filmscript. Het leest daardoor al met al makkelijk weg. Maar is het dan ook een goed boek, een goede thriller?

Eerlijk gezegd valt dat een beetje tegen. Het is af en toe ronduit ongeloofwaardig. Roger, het slachtoffer, is een jongen die weggepest is van zijn eigen school en via via terecht komt op een eliteschool waar hij door zijn achtergrond een buitenstaander is. Toch weet hij zich in korte tijd op te werken tot iemand die de medescholieren voorziet van grote hoeveelheden alcoholische dranken en daaraan flink verdient. Ander voorbeeld: Torkel, de teamleider, heeft een relatie met een belangrijke medewerkster, tijdens onderzoeken brengen zij de nacht in een hotelkamer door, hoewel zij wel twee kamers boeken. En hoewel het team dagelijks nauw met elkaar samenwerkt hebben de andere teamleden hoegenaamd niets in de gaten.

Maar wat vooral misleidend is dat is het etiket thriller. De plot zit behoorlijk in elkaar en toch wordt het nergens echt spannend. Dat is een essentieel gemis aan een thriller. Er is wel veel spanning in de onderlinge relaties en de contacten met mensen buiten het team, de balans slaat te ver door naar dat soort spanningen. Wat verborgen is is door die onevenwichtigheid wel een vrij goed boek, maar om het een goede thriller te noemen is teveel eer.

Wat verborgen is Boek omslag Wat verborgen is
Bergmankronieken
Hjorth Rosenfeldt
Thriller
Cargo
Februari 2013
Paperback
480
Geri de Boer


Het lichaam van de zestienjarige Roger wordt gevonden in een moerassig gebied. Hij lijkt omgebracht met messteken, maar nader onderzoek toont aan dat de kogel die hem doodde is weggesneden. Het spoor leidt naar de elitaire Palmlöv-school, een school die eigenlijk veel te duur is voor de jongen. Een oude vriend vraagt psycholoog Sebastian Bergman om hulp bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder