Methode 15/33 – Shannon Kirk


Bijzonder meisje van zestien

“Maar een kind, zestien lentes zo pril”. Aldus Boudewijn de Groot in een beroemd lied van zijn hand. Uit die zin spreekt een soort van generaliserende leeftijdsgebonden kwetsbaarheid. Dat het ook anders kan zijn bewijst de hoofdpersoon uit het debuut van Shannon Kirk, Methode 15/33.

Een meisje raakt op veel te jonge leeftijd zwanger. Lang weet ze dat verborgen te houden voor haar omgeving, inclusief haar ouders, die vooral met hun eigen carrières bezig zijn. Dat is niet eeuwig vol te houden. Na zeven maanden volgt een bezoek aan de kliniek, mede om een verloskundige te regelen.
Kort daarop is het meisje verdwenen. Aanvankelijk denkt men aan weglopen, doch dan meldt zich een getuige die iets afwijkends heeft gezien. Een opvallende auto staat op een ongebruikelijke plek korte tijd stil langs de weg, op een tijdstip dat het meisje daar kan zijn geweest.

Het is het enige aanknopingspunt voor FBI agent Roger Liu. Volhardend gaat hij op onderzoek uit en geholpen door het nodige geluk verloopt dat onderzoek toch nog vlot. Intussen zit het meisje gevangen. Haar te baren kind is de reden voor de ontvoering.

De ontvoerde tiener is een bijzonder meisje. Ze legt zich emotieloos neer bij de situatie en gaat vanaf dag 1 analytisch te werk. Ultieme wraakzucht drijft haar. Elk voorwerp dat en elke situatie die ze in haar voordeel kan uitbuiten benut zij. Zij plant een ontsnapping waarbij de twee getallen uit de titel een belangrijke rol spelen. In die planning is het heel belangrijk dat haar ontvoerder minutieus te werk gaat en tot op de seconde voorspelbaar is. Dat buit zij maximaal uit.

Methode 15/33 is zeker geen gewone thriller. Het perspectief is vrij ongewoon. De vertellers zijn afwisselend het ontvoerde meisje en Roger Liu, die het verhaal doen in de ik-vorm,  waarbij zij zich geregeld rechtstreeks tot de lezer wenden. Dat maakt dat je het verhaal heel intensief beleeft.
Tamelijk ongewoon is ook dat het oplossen van de misdaad een bijrol speelt. De hoofdmoot vormt het meisje dat werkt aan haar ontsnapping. Ook de relatief grote aandacht voor de periode na de ontknoping is atypisch voor een thriller.

De auteur heeft iets over de helft van het boek een daverende verrassing ingebouwd. Inventief, ijzersterk gebracht, en alleen dat al maakt het de moeite van het lezen waard.

En toch zijn er ook enkele minnetjes te noteren, Het is in enkele passages nogal moeilijk om de aandacht erbij te houden. Het gekozen perspectief is daar mede debet aan, het continu volgen van de extreem methodische gedachtegang van het meisje valt soms niet mee.

Zoals het ook niet goed lukt om Roger Liu en zijn vrouwelijke kompaan helemaal serieus te nemen. Zij zijn blijkbaar bijzonder begaafd en hebben enkele zeer bijzondere eigenschappen. Desondanks gaan zij als een stel veredelde veldwachters te werk die bij het onderzoek over het nodige geluk niet te klagen hebben.

Met deze minpunten valt goed te leven. Methode 15/33 verhaalt over een gruwelijk complot en is spannend en meeslepend. Het is een debuut dat staat als een huis.

Gerecenseerd voor Hebban

Methode 15/33 Boek omslag Methode 15/33
Shannon Kirk
Thriller
Crime Compagnie
20 augustus 2016
Paperback
320

 

Stel je voor: een hulpeloos, zwanger meisje van 16 dat net uit de veiligheid van haar eigen omgeving is gerukt en in een smerige bestelwagen is geduwd. Ontvoerd... Alleen...Doodsbang.
Vergeet haar nu...  

Stel je in plaats daarvan een zwanger, manipulatief wonderkind voor. Ze wordt in een smerige bestelwagen geduwd en voelt vanaf het eerste moment van haar ontvoering een koelbloedig verlangen naar twee dingen: haar ongeboren kind redden en genadeloos wraak nemen.
Ze gaat methodisch, berekenend en wetenschappelijk te werk bij het maken van haar plan. Is ze een klinische psychopaat? Niets laat ze aan het toeval over, onverstoorbaar maakt ze haar berekeningen en oefent ze, terwijl ze wacht... op het perfecte moment om toe te slaan. Methode 15/33 is wat er gebeurt als het slachtoffer net zo koudbloedig is als haar ontvoerders.  

Methode 15/33 kreeg een starred review van Booklist en Publishers Weekly. Het boek wordt verfilmd en de vertaalrechten zijn over de hele wereld verkocht.  

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder