Vakantieproza over de Eifel

Ik ben van 9 tot en met 18 september met gezin en aanhang een ruime week naar de Eifel geweest. Prachtige omgeving, er is veel te zien en te doen maar bij temperaturen van rondom de dertig graden is dat toch wat lastiger. Het zijn niet de temperaturen waarbij je even lekker een paar uur gaat sjouwen in de bergen bijvoorbeeld. Maar we hebben ons prima vermaakt en zijn zowaar nog wat dingen tegengekomen die met boeken te maken hebben.

Moresnet
Op zaterdag waren we in de buurt van Vaals. En omdat ik nog nooit het drielandenpunt heb bezocht en het mij eerlijk gezegd niet de moeite waard lijkt voor een dagtocht is het er nooit van gekomen dit eens op te zoeken. Een korte omweg heb ik er wel voor over. Meer is het ook niet waard. Het ligt in een prachtige omgeving, niets mis mee, maar wat een kermis is er van zoiets gemaakt! Maar er was wel iets dat mij aansprak. In de afgelopen tijd zijn er twee boeken verschenen over Moresnet. Zink van David van Reybrouck en Moresnet van Philip Dröge. Zie voor meer info hierover dit artikel uit NRC.

En wat blijkt (voor mij nieuws): het drielandenpunt was tot in 1919 een vierlandenpunt met het ministaatje Moresnet als vierde.

grenspaal-moresnet

Moresnet is van 1815 – 1919 een min of meer zelfstandig ministaatje geweest dat grensde aan Nederland, Duitsland en Belgie


Dostojevski in het bos

Op maandag hebben wij tegen beter weten in toch een tocht door het bos gemaakt. Warm, heel warm, maar mooi en zeer de moeite waard. Het was stil in het bos, geen mensen, nauwelijks dieren te zien en te horen (ook te warm waarschijnlijk). En dan zie je op een mooie plek zomaar een bank staan met een bord ernaast. Het is een soort ligbank, het bord bevat een zeer toepasselijk citaat van Dostojevski.

Dat is wel een bijzondere verrassing op een plek waar je het absoluut niet verwacht.

foto-citaat-dostojevski

De plek waar de bank staat met het bord ernaast

citaat-dostojevski

Deze tekst spreekt geheel voor zich

 

1 gedachte over “Vakantieproza over de Eifel”

  1. Moresnet heb ik mogen lezen met een Hebban leesclub, geweldig, wat een prachtig historisch boek!
    En de tekst van Dostojevski spreekt inderdaad voor zich, helemaal mee eens!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: