Trixi

Kortgeleden kwam ik de vraag tegen wie de vijf favoriete romanpersonages zijn. Ik vond dat onmogelijk te beantwoorden. Er zijn er zoveel die mij om wat voor reden dan ook zijn bijgebleven dat ik een selectie daaruit niet kan en wil maken.

Mijn favorieten zal ik wel aan bod laten komen, (on)geregeld introduceer ik een nieuwe “favoriet”. Ik hou al heel lang bij welke boeken ik heb gelezen. Dat maakt het makkelijker om dit chronologisch te doen.

TrixiTrixi
De bijnaam van Conny Coll, maar niet zijn enige. De slaper, duivelsjong, kind van de wildernis, indianenvriend, zo wordt hij ook genoemd. Maar Trixi is de naam die bandieten schrik aanjaagt.

Zijn naam zal bij weinigen herkenning oproepen. Wie is deze persoon? Conny Coll, Trixi, is de hoofdpersoon in een westernserie van 82 delen. De schrijver van deze serie is Conrad Kölbl, als auteur “bekend” als Conrad Kobbe, dat bekte blijkbaar beter. Een auteur met een archaïsche, plechtstatige stijl, die nogal veel woorden nodig heeft.

In het eerste deel van de serie, Trixi, zie recensie, maken we kennis met een jongeman, een dromer, die niets ziet in het harde leven dat hem te wachten staat als boerenzoon in het wilde westen. Hij droomt van een ander leven. Na weer eens een ruzie met zijn vader verlaat hij het ouderlijk huis, nog lang niet volwassen, maar wel eigenzinnig.

Hij trekt de wildernis in waar hij zich beter thuis voelt dan in de bewoonde wereld. Dieren heeft hij liever om zich heen dan mensen. Dieren liegen niet, zijn voorspelbaar, doen alleen maar instinctief  andere wezens kwaad, bij mensen ligt altijd hypocrisie, eigenbelang en verraad op de loer.
Hij heeft een natuurlijke aanleg voor vaardigheden die in het wilde westen nodig zijn om te kunnen overleven. Hij is een extreem goede schutter, heeft een gespierd lichaam en een instinct dat hem waarschuwt voor gevaren. Deze vaardigheden traint hij in zijn jaren in de jungle.

Na enkele jaren keert hij af en toe terug naar de bewoonde wereld. Hij ontpopt zich, enigszins toevallig, tot een meedogenloos bestrijder van onrecht en misdaad. Als exceptioneel goede schutter, uitmuntende bokser en gestuurd door een groot gevoel voor rechtvaardigheid ontwikkelt hij zich tot de schrik van de bandieten. Hij komt in het vizier van de overheid en wordt de eerste die zich G-man mag noemen, een zeer select groepje mannen dat de misdaad moet bestrijden en daarin min of meer de vrije hand krijgt.

Waar komt zijn bijnaam Trixi vandaan? In het wilde westen ging het erom wie het snelste zijn pistool trok. Conny Coll deed dat sneller dan het licht, het leek wel magie.

Waarom fascineert dit personage mij? Als jongen, beginnende puber, ben je op zoek naar helden. En dat is hij. Niet alleen om zijn vaardigheden en zijn rechtvaardigheidsgevoel. Nee, wat hem extra bijzonder maakt is zijn onvoorwaardelijke dierenliefde, zijn loyaliteit aan zijn vrienden en getrouwen en zijn droge humor die zijn (morele) superioriteit draaglijk maakt.

Het eerste deel heb ik vrij kort geleden herlezen om te weten te komen of ik dat gevoel van ooit weer kan oproepen. Ja dus. Het ligt niet voor de hand dat ik dergelijke boeken zonder voorkennis zou gaan lezen, maar ik kan nog steeds goed begrijpen wat mij destijds in deze boeken en dit personage fascineerde.  

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: