Ons feilbare denken, deel 1 – Daniel Kahneman

Twee systemen
Ons feilbare denken van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman wordt door kenners als een meesterwerk beschouwd. Het bestaat uit vijf delen, het eerste deel gaat over Twee systemen.

“Het beschrijft de basiselementen van een tweeledige benadering van oordelen en keuzen. Het geeft een nadere uitwerking van het onderscheid tussen de automatische operaties van Systeem 1 en de gecontroleerde operaties van Systeem 2 en laat zien hoe associatief geheugen, de kern van Systeem 1, voortdurend bezig is met het opbouwen van een samenhangende interpretatie van wat er op elk moment in onze wereld gaande is.”

Aldus Daniel Kahneman in de inleiding.

Dit eerste deel begint met de twee systemen te beschrijven zoals hij die onderscheidt. Systeem 1 werkt automatisch en intuïtief, Systeem 2 werkt op de achtergrond, is lui, werkt vooral controlerend en corrigerend, doch vooral als daarom wordt gevraagd. Systeem 2 vraagt meer energie, zoveel meer dat het nauwelijks te doen zou zijn om de hele dag dat systeem te benutten.
Beide systemen hebben invloed op elkaar. Systeem 1 is een lerend systeem dat zich op basis van patronen, herkenning en evaluatie door Systeem 2 kan aanpassen.

In dit eerste deel gaat Kahneman in op de manieren waarop het brein zich kan laten bedriegen. Illusies, vooroordelen, gemakzucht en vermoeidheid zijn factoren die het beoordelingsvermogen beïnvloeden. Hij geeft hiervan vele aansprekende voorbeelden.

Per hoofdstuk heb ik een korte samenvatting gemaakt van de inhoud van deel 1. Het is ondoenlijk er zeer uitgebreid op in te gaan, maar het is ook zonde. Ons feilbare denken is een boek dat je in zijn geheel tot je moet nemen om samenhang en verbanden te kunnen onderkennen

H1 Twee systemen
H2 Aandacht en inspanning
H3 De luie controleur
H4 De associatieve machine
H5 Cognitief gemak
H6 Normen, verrassingen en oorzaken
H7 Snel conclusies trekken
H8 Hoe oordelen zich vormen
H9 Een eenvoudigere vraag graag

Ons feilbare denken Boek omslag Ons feilbare denken
Daniel Kahneman
Non-fictie
Business Contact
2011
Paperback
527
Peter van Huizen, Jonas de Vries
Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.