Heksen in de lucht – Terry Pratchett


De heksen naar vreemde contreien
De schijfwereld reeks van Terry Pratchett kent meerdere subreeksen die elkaar afwisselen. Eén van de leukere daarvan is met de heksen in de hoofdrol. Dit keer hebben ze een missie te vervullen waarvoor ze hun vertrouwde omgeving moeten verlaten. De dames komen van alles tegen wat hen onbekend is maar zolang de bezems het doen en zij hun vaardigheden kunnen toepassen is er geen vuiltje aan de lucht.

Om te beginnen een voorstelrondje. De belangrijkste heks is Opoe Wedersmeer. Zij heeft de meeste ervaring, is razend slim en is simpelweg de beste tovenares. Maar het is wel een brompot, haar slecht startende bezem zorgt geregeld voor het nodige gemopper. Je kunt haar beter niet tegen je hebben.
Dan is daar Ootje Nack. Impulsief heksje, dat voor de komische noot zorgt, op de raarste plaatsen en tijdstippen een lied aanheft, meestal nogal dubbelzinnig en er nogal wat vunzige gedachten op nahoudt. Van een man die overdag in een kikker is veranderd en als het donker wordt weer man wordt hoopt zij dat hij, als man, dan nog maar wel net zo’n relatief lange en vaardige tong heeft.
En ten slotte de bedeesde Magraat Knophlox. De schuchterste van het stel en niet zo vaardig. Haar enige tovertruc: zij kan alles in pompoenen veranderen, wat soms heel goed van pas komt. Haar onschuld is ontwapenend.

De dames hebben een missie te vervullen. Zij moeten naar vreemde contreien en dat is ver weg. Gelukkig maar, want
“Het laatste wat we willen is vreemde contreien naast de deur”

Zij hebben nogal wat te overwinnen. Een taalbarrière natuurlijk, maar daar hebben zij Ootje Nack voor. In een bij vlagen hilarisch mengsel van allerlei vreemde talen weet zij meestal de boodschap wel over te brengen. En anders gaat het wel kwaadschiks, hoewel het wapen van de tovenarij als laatste wordt ingezet.

Onderweg komen zij in sprookjesachtige sferen terecht. Zo belanden zij bij de eenzame grootmoeder van Roodkapje. Het verhaal zetten de heksen geheel naar hun hand: de wolf wordt uitgeschakeld en ze zorgen er op hun geheel eigen wijze meteen voor dat de houthakkers goed voor de grootmoeder zorgen, zolang zij leeft. Van het sprookje blijft weinig meer over.

Hun missie voert hen naar Waarland. Het is de bedoeling dat Aza Poestha met de prins trouwt, inderdaad die van de tong. Als dat zou slagen dan wordt een andere heks oppermachtig en in staat om Waarland te vernietigen. Dat moet voorkomen worden. En laat die heks nou de uit het oog verloren zus zijn van Opoe Wedersmeer die als heks net zo vaardig is. Een heuse familievete met DE DOOD als aandachtig toeschouwer.

In Heksen in de lucht is Pratchett in topvorm. Waar in voorgaande delen het verhaal nog weleens inzakt blijft het hier boeien van begin tot eind. De taalvondsten zijn vaker grappig dan flauw, en de manier waarop hij bekende sprookjes weet te verstieren is gewoon te leuk. Af en toe kan hij het ook niet laten om goedmoedig de spot te drijven met hooggeplaatsten in de echte wereld:

“Neem een koning zijn kroon af en al wat je overhield was iemand met weinig kin die goed kan wuiven”.

Zoals veel andere boeken in de reeks kan Heksen in de lucht onafhankelijk van de vorige delen worden gelezen. Maar gewoon bij deel 1 beginnen is uiteindelijk de beste manier om van Pratchett en de door hem verzonnen Schijfwereld te gaan houden. Uiteraard wederom complimenten aan Venugopalan Ittekot voor de geweldige vertaling!

Heksen in de lucht Boek omslag Heksen in de lucht
Schijfwereld
Terry Pratchett
Fantasy
Boekerij
6 maart 2014
Paperback
230
Venugopalan Ittekot

 

Wat je weten moet, meidje, zei Ootje Nack, is dat ze behalve een grote eggo ook nog een spiecholologie heeft. Hoezo een spiecholologie? zei Magraat. Heb je soms een boek gelezen? Ootje deed of ze het niet hoorde. Nou moet je opletten, zei ze. Zo dadelijk gaat ze vast zachtjes van tsj-tsj. Dat komt altijd na dat orengepeuter. Door de bank wil dat zeggen dat ze wat zit uit te broeden. Zorgen dat een dienstmeisje nou eens niet met een prins trouwt moet voor een heks annex petemoei toch een fluitje van een cent zijn. Als Opoe Wedersmeer, Ootje Nack en Magraat Knophlox naar het verre Waarland vliegen blijkt het toch niet zo eenvoudig te liggen Een Waarlandse voedoedame, die in een hutje op eendenpoten woont, bemoeit zich er ook nog mee, en dus krijgt ze het aan de toverstok met Opoe Wedersmeer. Enge avonturen in Vreemde Ketreien (met een kwakende keurvors)

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.