Wat het hart kan horen – Jan-Philipp Sendker


Geslaagde herkansing voor prachtverhaal
Jan-Philipp Sendker (1960) heeft het schrijven in de praktijk geleerd. Hij is een ongeschoolde kracht die via allerlei baantjes bij het weekblad Stern is beland. Het journalistieke werk bracht hem in Azië waar hij inspiratie heeft opgedaan voor zijn in 2002 verschenen debuutroman. In Nederland kwam het in eerste instantie uit onder de nietszeggende titel Het theehuis van Kalaw. Het deed niet veel. Dankzij de inspanningen van een gedreven journalist is het in 2016 opnieuw uitgebracht met de alleszins betere titel Wat het hart kan horen.
Inmiddels zijn er wereldwijd miljoenen exemplaren van verkocht.

Wat het hart kan horen is een verhaal in een verhaal. De hoofdpersoon in het eigenlijke verhaal is Julia Win, een advocate uit New York. Haar vader, Tin Win, is vier jaar geleden plotseling verdwenen, niemand heeft sindsdien iets van hem vernomen. Haar moeder is verrast, maar klinkt vooral verbitterd als zij tegen Julia zegt dat hij haar al veel eerder heeft verlaten, hoewel niet in fysieke zin. Een opmerking die intrigerender wordt als Julia een liefdesbrief ontdekt die haar vader zo’n veertig jaar geleden heeft geschreven aan een onbekende vrouw.
Julia voelt dat zij een spoor te pakken heeft en vertrekt naar Kalaw, de plaats in Birma waar die vrouw zou hebben gewoond.

Aldaar komt zij al vlot in aanraking met een man die haar, en belangrijker, haar vader lijkt te kennen. Hij begint te vertellen over de jeugd van Tin Win. De jongen wordt opgevoed door een tante en raakt al op jonge leeftijd blind. Toch weet hij zich goed te redden, zijn gehoor is fenomenaal geworden. Hij is in staat om via zijn gehoor mensen beter te leren kennen dan hij met zijn ogen zou hebben gekund. Een kloppend hart kent voor hem geen geheimen.
Hij ontmoet een meisje Mi Mi, dat niet kan lopen maar zich goed weet te redden. Door haar intelligentie en haar ontluikende schoonheid trekt zij de aandacht van velen, maar Tin Win en Mi Mi zijn voor elkaar bestemd. Zij kunnen niet zonder elkaar, zij worden een stel dat goed kan worden getypeerd als “de lamme leidt de blinde”.

Dit verandert als twee mannen zich bij zijn tante melden. Een oom van Tin heeft kennis aan een chirurg die Tin van zijn blindheid af kan helpen. Maar hij moet daarvoor wel het dorp verlaten en zijn geliefde achterlaten. Tin heeft niets te kiezen en vertrekt om te genezen en zich vervolgens te ontwikkelen tot een succesvol advocaat. Het lijkt een scheiding voor de eeuwigheid.

Wat het hart kan horen is een verhaal over de kracht van liefde. De wijze waarop de ontwikkeling van de vriendschap wordt beschreven, een band die steeds  hechter wordt en uitgroeit tot een intense liefde, is met bijzonder veel gevoel geschreven. Het proces verloopt heel natuurlijk, het resultaat is onvermijdelijk, de twee lijken voor elkaar geboren. In de handen van een gemiddelde schrijver zou een dergelijk verhaal een groot gevaar lopen over de grens van kitsch heen te gaan. Sendker weet dat te voorkomen door de verliefdheid heel terughoudend te beschrijven, iets wat voor hen een natuurlijke staat is, bijna een wetmatigheid waarbij elke vorm van euforie ongepast is.

Sendker weet de personages prachtig te schetsen. Je leert ze heel goed kennen, het is bijna onmogelijk om geen warme gevoelens voor hen te koesteren. Julia komt er wat bekaaider vanaf, maar zij krijgt meer ruimte in het inmiddels verschenen vervolg De stem van het hart.

Wat het hart kan horen is een betoverend mooi verhaal, geschreven in een poëtische stijl. Het heeft aspecten van magisch realisme. Geloof en bijgeloof zijn onderdeel van het leven in Birma, met wrange trekjes. De sfeer in het dorp Kalaw en de leefomstandigheden zijn prachtig beschreven.

Wat het hart kan horen is een tijdloos sprookjesverhaal over liefde, een boek dat vermoedelijk daardoor altijd weer nieuwe lezers zal weten te bereiken. Sendker is een schrijver om in de gaten te houden.

Lees meer over deze auteur en dit verhaal via deze link

Wat het hart kan horen Boek omslag Wat het hart kan horen
Jan-Philpp Sendker
Roman
Boekerij
2016
Paperback
288
Ans van der Graaff

 

Een diep ontroerende liefdesgeschiedenis, fascinerend, fijngevoelig, en met een zweem van geheimzinnigheid
De jonge New Yorkse advocate Julia Win voelt zich helemaal niet op haar plek in Kalaw, een schilderachtig dorp in de bergen van Birma. Ze probeert daar meer te weten te komen over haar vader Tin Win, die vier jaar eerder plotseling is verdwenen. Een veertig jaar oude liefdesbrief van hem aan een onbekende vrouw heeft Julia op dit spoor gezet.
In een theehuis wordt Julia aangesproken door een man die precies schijnt te weten wie zij is en die begint te vertellen… En naarmate zijn verhaal zich ontvouwt, voelt Julia zich steeds vertrouwder in deze vreemde, bijna magische omgeving.

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.