De verlosser – Jo Nesbø


Het beste voor het laatst bewaard
Na het daverende einde van de ijzersterke Oslo trilogie is het altijd spannend om te zien of een auteur het hoge niveau weet vast te houden. Het zesde deel in de reeks met Harry Hole in de hoofdrol heet De verlosser. Weet Jo Nesbø weer uit te pakken?

Het is bijna kerst en het team van Harry Hole lijkt de feestdagen te kunnen doorbrengen zonder dat het werk op de eerste plaats komt. Tegelijk lijkt er daardoor genoeg tijd te zijn om te kunnen wennen aan de nieuwe chef, een heel ander type dan diens voorganger. Met name lastpak Harry Hole lijkt het moeilijk te krijgen met iemand die hamert op ijzeren discipline. Het is een sterk nieuw ingrediënt in De verlosser dat de voorbije hevige tweestrijd tussen Harry en een corrupte collega moet doen vergeten. Dat lukt heel aardig en het geeft Nesbø een mooie gelegenheid om de hoofdpersoon zijn gekende eigenzinnigheid en verbale kracht te laten etaleren.

De rust is van korte duur. Een junkie wordt dood in een container aangetroffen. Bij nader inzien blijkt hij te zijn vermoord.  Een heilsoldaat wordt op straat vermoord. Twee moorden in korte tijd en een rustige kerstperiode is een illusie.

Harry krijgt de leiding over de onderzoeken. Ondanks camerabeelden en andere aanwijzingen blijkt het lastig om achter een mogelijke dader aan te gaan. Tot Beate, een andere rechercheur, erachter komt dat dezelfde persoon op verschillende plaatsen gezien is. Hij is in staat om zijn gezichtsspieren zodanig te gebruiken dat hij telkens een ander gezicht kan tonen. De dader lijkt mede daardoor onvindbaar; tot hij een paar steken laat vallen en zelfs dan is het moeilijk.

De plot van De verlosser is ingenieus. Het duurt lang voordat je als lezer duidelijkheid krijgt over wat er gebeurd is. Tot die tijd blijf je in verwarring en lijkt het alsof de auteur verstrikt is geraakt in zijn verhaal. Maar dan onderschat je Nesbø. Hij is in staat om een plot te schrijven dat ontzettend complex is om het dan aan het eind om te buigen tot een volkomen logisch verhaal.

Ook in De verlosser worstelt Harry met zijn alcoholverslaving. Het gaat hem beter af om zich te beheersen, maar er is toch een moment dat hij toegeeft. De aanleiding is er dan ook één die je in dit geval begrip laat opbrengen voor dit moment van zwakte.

Het taalgebruik is zoals altijd. Krachtig, scherpe dialogen en discussies en to the point. Er is uiteraard ook aandacht voor het privéleven van vooral Harry, doch het blijft van ondergeschikt belang.

De verlosser begint ijzersterk, kent een te traag middenstuk met te veel onnodige zijlijnen. Tegen het einde toe wordt het weer stukken beter met een goed uitgewerkte ontknoping.

Als toetje krijgen we een epiloog die het beste deel is van De verlosser. Harry moet knopen doorhakken en deinst daar niet voor terug. Maar het verrassende einde waarin hij te maken krijgt met een enorm moreel dilemma is onvergetelijk. Het laat zien dat de auteur niet alleen in staat is om een goed boek te schrijven doch ook dat hij de controle heeft over verhaallijnen die in meerdere delen van deze reeks voorkomen.

 

De verlosser Boek omslag De verlosser
Harry Hole
Jo Nesbø
Thriller
Cargo
2008
Paperback
495
Annelies de Vroom


In het besneeuwde Oslo staan de kerstdagen voor de deur en hoopt iedereen op de komst van een verlosser, een nieuwe leider, een nieuwe liefde. In plaats daarvan krijgen de inwoners twee moordgevallen te verwerken. Eerst wordt in een container het lichaam van een junkie gevonden, en vervolgens wordt een vooraanstaand lid van het Leger des Heils midden in Oslo neergeschoten. Politiecommissaris Harry Hole, die zelf zijn redding zoekt in een fles whisky, bijt zich vast in de moordzaken en ontmoet daarbij de jonge en kwetsbare heilsoldate Martine. Terwijl hun liefde opbloeit wordt het onderzoek ingewikkelder, zeker als blijkt dat er een huurmoordenaar bij betrokken is die zijn gezichtsspieren zo kan manipuleren dat hij vrijwel onherkenbaar is.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder