Hoewel het jaar nog niet helemaal voorbij is kan ik nu, 24 december 2017, wel alvast de balans opmaken van 2017. Ik heb circa 100 boeken gelezen in allerlei soorten en maten.
Ik wil vooral aandacht besteden aan de 22 boeken die ik met vijf sterren heb gewaardeerd en mijn top 5 noemen, maar voordat dat aan bod komt noem ik andere boeken om verschillende redenen.
Om maar negatief te beginnen, heb ik dat alvast maar gehad, gevolgd door andere opvallende titels:
- De grootste tegenvaller: Onder de radar – Lee Child. Ik heb mij meestal prima vermaakt met deze serie maar dit komt niet in de buurt van zijn gebruikelijke niveau. Zou hij het na twintig delen over Jack Reacher kwijt zijn?
- Het leukste: Heksen in de lucht – Terry Pratchett. Eén van de leukste delen uit de Schijfwereld reeks tot nu toe.
- Het dunste: Een jihad van liefde – Mohamed El Bachiri
- Het dikste: Machten der duisternis – Anthony Burgess
- Het mooiste: Spaar de spotvogel – Harper Lee
- Het meest verontrustende: Je hebt wel iets te verbergen – Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis
- Het meest boos makende: Vertel me het einde – Valeria Luiselli
Dan de boeken die ik met vijf sterren heb gewaardeerd doch niet in de top vijf zijn beland.
Drie Nederlandse auteurs:
En ik herinner me Titus Broederland – Auke Hulst. Prachtig tijdloos verhaal, schitterende stijl en hopelijk de zeer verdiende doorbraak naar een groter publiek
De opdracht – Wessel te Gussinklo. Het heeft lang geduurd, maar het was het wachten waard. Zeer goed boek van een te onbekende schrijver.
De kellner en de levenden – Simon Vestdijk. Eindelijk herlezen en wat was het weer een genot!
En verder:
Vrije val – Juli Zeh. Het heeft veel te lang geduurd voordat ik van haar iets heb gelezen. Wat goed! En nu duurt het weer te lang voordat ik aan een tweede boek van haar begin.
Inham – Cynan Jones. Hoe kaal kun je schrijven? Een prachtig verhaal dat is ontdaan van franje en overbodige teksten.
Dodelijk patroon – Jo Nesbø. Eén van de beste thrillerauteurs. Paart een spannend verhaal aan goed gedoseerde menselijke dramatiek.
Een sprookje – Jonas Bengtsson. Klinkt liever dan het is. Onvergetelijk!
De weg van de slang – Torgny Lindgren. Eén van de eerste boeken van de meester van de bedrieglijke eenvoud.
Spaar de spotvogel – Harper Lee. Dit behoeft toch geen toelichting?
Zen en de kunst van het motoronderhoud – Robert M. Pirsig. Filosofische zoektocht, vader – zoon verhaal, road novel.
Gloed – Sandor Marai. Een verhaal van universele en tijdloze thematiek.
Een zuil van rook – Denis Johnson. Anti-oorlogsroman, over de gruwelen van de oorlog in Vietnam, moreel verval en laaghartig dubbelspel.
Tot ziens daarboven – Pierre Lemaitre. Aangrijpend verhaal over een periode die en een onderwerp dat hier niet erg bekend is.
De rechter en zijn beul – Friedrich Dürrenmatt. Genieten van begin tot einde van deze klassieker.
De abrikozenboom – Beate Teresa Hanika. Ik vraag mij geregeld of ik het nog steeds vijf sterren waard vind. Telkens is het antwoord ja!
Oorlog met de salamanders – Karel Čapek. Mijn kennismaking met deze auteur die in 1938 overleed. Het is goed en terecht dat hij weer in de belangstelling staat.
Ons feilbare denken – Daniel Kahneman. Bijzonder interessant, leerzaam, een fraaie mix van diepgang en toegankelijkheid.
De top vijf:
Vijf
Het huis aan het meer – Thomas Harding. Een non-fictie boek in de top vijf, het is zeldzaam! Maar verdiend. Van voor tot achter ademloos uitgelezen, prachtig tijdsbeeld van Duitsland in de afgelopen eeuw met een huis als basis.
Vier
De telescoop van Schopenhauer – Gerard Donovan. Onvergetelijk verhaal over één dag uit het leven van twee mannen.
Drie
Lanark – Alasdar Gray. Een staalkaart van stijlen, een intertekstueel hoogstandje, een overweldigende tentoonstelling van de ongebreidelde fantasie van Alasdair Gray, een prachtige ontwikkelingsroman, een waarschuwing aan het adres van globalisten, industriëlen en machtswellustelingen, enzovoort en zo verder.
Twee
Lincoln in de bardo – George Saunders De eerste roman van een schrijver met een grote naam. Hij heeft gegokt en gewonnen.
Een verduiveld lastig boek om in thuis te geraken. Het lijkt in geen enkel opzicht op een doorsnee roman. Lezing ervan vergt doorzettingsvermogen, maar de beloning mag er zijn. Vorm en inhoud zijn perfect in balans, de stijl is geweldig, het lef van de auteur verdient veel lof.
Eén
Machten der duisternis – Anthony Burgess. Ik heb zelden zo’n rijk boek gelezen als dit. Vanaf de verbluffende openingszin tot het eind weergaloos. Schitterend verhaal, fascinerende personages, veel en gevarieerde thematiek en de dialogen zijn fenomenaal: scherp, vilein, humoristisch, zuigend, lieflijk, mededogend, het hele arsenaal aan verbale vormen van communicatie wordt in de strijd geworpen, met succes.
De voorgaande edities:
2016
2015
Ontdek meer van JKleest
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Het was dit jaar weer een waar genot om je recensies te lezen. Ook uit dit jaaroverzicht pik ik nog wel eens paar titels om te gaan lezen. Waarbij ik ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’ al ik weet niet hoe lang in mijn boekenkast heb staan. Toch onderhand eens werk van maken.
Bloos! Bedankt Mies, altijd fijn om waardering te ontvangen!