Jan-Philipp Sendker en de situatie in Myanmar

De stem van het hart
Wat het hart kan horen

De actualiteit van de laatste maanden over Myanmar stemt droevig. Honderdduizenden Rohyngia van huis en haard verdreven en die in mensonterende omstandigheden proberen te overleven. Dorpen en steden platgebrand, vele duizenden zijn vermoord. Stelselmatige verkrachtingen zijn aan de orde van de dag.

Het leger van Myanmar gaat als beesten tekeer en wordt hierin niet of nauwelijks afgeremd door de overheid. Het valt op dat het in de westerse wereld oorverdovend stil blijft. Het is blijkbaar niet belangrijk. Te ver van ons bed?
Schrijnend is de houding van Aung San Suu Kyi, de machtigste persoon van het land. Nota bene winnaar van de Nobelprijs voor de vrede. In het licht van wat er nu gebeurt is dat niet te bevatten.

Wie de boeken van Jan-Philipp Sendker heeft gelezen had kunnen weten hoe het leger tekeer kan gaan. In Wat het hart kan horen en vooral in De stem van het hart komt dat aan de orde. Het blijft een beetje onderbelicht in de verhalen, de nadruk ligt op andere zaken, maar het is genoeg voor een onuitwisbare indruk.

Maar wat er wel over wordt verteld is onvoorstelbaar. Jongemannen worden bij hun ouders en uit hun leefomgeving weggehaald. De kans dat zij levend terugkeren is miniem. De jongemannen, veelal kinderen, worden onder andere gebruikt als mijnenvegers. Zij lopen voor de troepen uit in met mijnen bezaaide gebieden. Overleven zij deze tochten dan worden zij ingezet als verkenners. Zij mogen op zoek naar vijanden. Ongewapend natuurlijk. Je kunt wel raden wat er met ze gebeurt als zij tegenstanders treffen.

In het boek De stem van het hart wordt verhaald over een moeder en haar twee zoons. Haar man is overleden. Het leger wil beide kinderen van haar afnemen. Er is een “genereuze” commandant die haar in ruil voor seks de keuze geeft om één van de twee kinderen te houden. Zij moet kiezen.

2 gedachten over “Jan-Philipp Sendker en de situatie in Myanmar”

    • Dat laatste is zeker. De boeken gaan niet primair over het leger, doch op de achtergrond is er altijd die dreiging. In het tweede boek komt het uitgebreider aan bod, doch ook in dat boek is dat niet de belangrijkste thematiek.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: