De macht van begeerte – Uwe Timm


Begeerte die sterker kan zijn dan liefde
De Duitser Uwe Timm is in Nederland nauwelijks bekend en zijn boeken lijken niet erg populair. Hoe anders is dat in zijn eigen land. Inmiddels heeft hij tientallen publicaties op zijn naam staan, waaronder romans, korte verhalen, poëzie en een fotoboek. Hij heeft  verschillende prijzen gewonnen en enkele boeken staan op de leeslijsten van Duitse scholen.
Hij is geboren op 30 maart 1940 en zijn eerste levensjaren werden beheerst door de oorlog. Zijn zestien jaar oudere broer, lid van de SS, stierf in 1943 in Oekraïne. Dit heeft hij verwerkt in één van zijn bekendste boeken, Mijn broer bijvoorbeeld. Hij heeft onder meer filosofie gestudeerd en heeft een graad in Duitse literatuur.
De macht van begeerte stamt uit 2013.

De hoofdpersoon in De macht van begeerte is Eschenbach. Op een kwade dag is hij alles kwijtgeraakt. Zijn bedrijf ging failliet nadat een vertrokken collega een belangrijke klant had meegenomen en een andere failliet ging. Zijn loft kon hij niet houden, alleen wat persoonlijke eigendommen mocht hij houden.

Maar wat erger was: zijn relatie liep op de klippen evenals zijn buitenechtelijke relatie met de vrouwelijke helft van hun beste vrienden. De enige met wie hij een soort van band overhield was de man van het bevriende stel, gek genoeg. Diens vrouw Anna, Eschenbach’s minnares, had alles en iedereen achter zich gelaten en was naar de Verenigde Staten vertrokken.

Eschenbach komt terecht op een eilandje als vogelwacht, als enige bewoner. Zijn contact met het vasteland blijft beperkt tot iemand die af en toe met paard en wagen het wad oversteekt, hem van voorraad voorziet en af en toe bezoek meeneemt. Op een dag arriveert Anna. Het is inmiddels zes jaar later. Weer raakt zijn leven verstoord. Vlak voor haar vertrek doet zij een schokkende mededeling.

In De macht van begeerte blikt Eschenbach terug op het ontstaan van zijn relatie, het verloop van de vriendschap en op de periode dat alles verkeerd liep. Het verhaal is niet chronologisch verteld, er zijn veel tijdsprongen. De voornaamste conclusie:

“Liefde houdt in dat je afstand doet van dingen – begeerte niet. Dat is de macht van begeerte, het kan geen afstand doen”.

Het verwoordt exact waarom het in zijn geval zo is gelopen. Verliefd op zijn partner maar de begeerte naar Anna overheerste alles. Met fatale afloop.

Het verhaal in De macht van begeerte is niet uniek of vernieuwend. Het is mooi geschreven, de toon is vooral melancholisch. Maar wat wil je ook als je alles wat je waardevol vond ineens kwijt bent. De hoofdpersoon vindt de kracht om door te gaan, koestert zijn gedachten, de routineuze dagen en de eenzaamheid. Hij beseft dat hij niet veel meer nodig meer heeft dan hij nu heeft: eten, drinken en tijd om na te denken.

Veel meer dan dat is het niet. Het is het verhaal van hoe dingen verkeerd kunnen lopen, maar zonder dat de personages tot leven komen. De macht van begeerte is daardoor als verhaal geslaagd doch helaas bevolkt door personages die je nauwelijks raken.

De macht der begeerte Boek omslag De macht der begeerte
Uwe Timm
Roman
Podium
1 maart 2014
E-boek
309
Gerrit Bussink


In zijn nieuwe roman De macht van begeerte neemt Uwe Timm de beproevingen van de liefde onder de loep. Eschenbach is alles kwijt: zijn vrouw, zijn minnares, zijn Berlijnse loft. Zelfs zijn bedrijf is ingestort als een kaartenhuis. In een vogelwacht op een verlaten zandplaat overdenkt hij zijn bestaan, totdat Anna die zijn leven zes jaar eerder al op zijn grondvesten deed trillen hem plotseling komt opzoeken. Haar komst verstoort zijn alledaagse routine, en werpt hem terug in zijn verleden. Zo ontvouwt zich het verhaal van twee stellen die ooit gelukkig waren maar dat niet voor altijd konden blijven.
De macht van begeerte is een knap geconstrueerde en veelzijdige roman, intens maar toch beheerst verteld, over de geheimzinnige spelregels van het leven en de kunst van het afscheid nemen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder