Sherlock

Als ik een boek lees ben ik altijd aan het visualiseren. Als ik dan een film of televisieserie zie die op een mij bekend boek is gebaseerd dan lijken de personages soms wel, soms een beetje en soms helemaal niet op de beelden die ik in mijn hoofd heb geproduceerd.
Gisteravond had ik weer eens de gelegenheid om die vergelijking te maken. Ik heb de eerste aflevering op Netflix gezien van de serie Sherlock. Hoe ziet het in dit geval, met name ten aanzien van Sherlock Holmes en John Watson?

Inderdaad, gebaseerd op Sherlock Holmes, de meesterspeurder, een creatie van Arthur Conan Doyle.
Het is een bijzondere serie: de setting doet deels ouderwets aan, het zou kunnen spelen in de tijd waarin de boeken zijn geschreven, einde 19e en begin 20e eeuw. Maar de verschillen zijn legio: er rijden volop auto’s, oude modellen, dat dan weer wel, maar bijvoorbeeld de (tele)communicatie is helemaal van nu; computers, mobieltjes met bijbehorend verslavingsgedrag en moderne computers. Gek genoeg werkt het, het doet niet merkwaardig of anachronistisch aan. Eigenlijk is het een ijzersterk format.

Voor wie iets kent van deze boeken is het een feest van herkenning qua personages. Natuurlijk Sherlock Holmes zelf, zijn compaan John Watson speelt een belangrijke rol. Andere figuren zijn ook uit de boeken bekend, zoals Sherlock’s broer Mycroft, de duistere Moriarty (nog niet in beeld geweest), inspecteur Lestrade en de hospita Mrs. Hudson.
De eerste aflevering bevat een afgerond verhaal, een verademing tussen alle langlopende series, maar bevat wel een rode draad. Een sterk plot, mooi afgerond en in een heerlijk tempo, afwisselend hoge snelheid en aangename traagheid. En met verrassende effecten, zoals wel vaker met series van Netflix.

En dan de personages. Naar mijn mening uitstekend gecast met een formidabele Benedict Cumberbatch als Sherlock Holmes en een sterke Martin Freeman als John Watson. Om op de vraag terug te komen van de gelijkenis tussen de beelden in mijn hoofd en die op het scherm: uiterlijk had ik van hen een iets ander beeld, iets stoffiger en bedaagder. Maar deze moderne variant van de hoofdrolspelers bevalt mij uitstekend!
Heerlijke serie die gek genoeg weer nieuwsgierig maakt naar de boeken!

7 gedachten over “Sherlock”

  1. Benedict Cumberbath is helemaal geweldig als Sherlock Holmes. Aanvankelijk denk je dat Cumberbath een hele foute keus is, want je hebt die traditionele Sherlock nog als vastgeroest personage in je hoofd hangen. Maar hij is helemaal geweldig en het voelt, wat je zegt, helemaal niet raar dat hij zich bedient van de nieuwste electronische snufjes. Deze Cumberbath Sherlock Holmes serie werd trouwens al vorige jaar (en het jaar ervoor, geloof ik) uitgezonden op BBC First en ik had die dus al gezien en werd ook herhaald, dus ik heb sommige afleveringen twee keer gezien, want ze zijn gewoon fantastisch. Waarschijnlijk ligt het aan je provider dat je de serie nog niet gezien had. Ik heb xs4all.

    Beantwoorden
  2. Ik heb al die series helaas nu allemaal gezien. We worden best wel weer eens herhaald op BBC First. Net als die eveneens geweldige Maigret serie met ook zo’n onwaarschijnlijke Maigret, nl Rowan Atkins, die het ook helemaal fantastisch doet.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: