De regen van Ionah – Santiago Pajares


Fraaie vertelling
“Zand. Zand zover het oog reikt.” De openingszin van De regen van Ionah van Santiago Pajares zet gelijk de toon. De omgeving is eenzaam en verlaten, er wil vrijwel niets groeien, het is droog en bebouwing is er niet. Het karakteriseert de leefomgeving van de hoofdpersoon Ionah en zijn moeder.

Zij zijn daar met zijn tweeën en overleven op basaal niveau. Voor water zijn zij afhankelijk van een zelf gegraven put die maandelijks moet worden geïnspecteerd om zwakke plekken op te sporen. Want instorting is dodelijk. Het eten is eenzijdig, een dieet van hagedissen. Door die openingszin word je meteen nieuwsgierig naar het hoe en waarom. Wat doen zij daar in een volkomen isolement?
Pajares laat dat aan de verbeelding over, hij licht slechts een tipje van de sluier op wat betreft de achtergrond:

 “Ik ben niet alleen. Ionah. Ik heb jou. Dat is genoeg.”
“Maar je kunt meer willen hebben dan genoeg.”
“Natuurlijk. Zo begonnen de problemen ook. Iedereen wilde meer en niemand was tevreden”

Ionah is net aan kind af als zijn moeder overlijdt. Hij weet zich te redden en communiceert in gedachten met zijn moeder. Hij leeft volgens het motto dat zij hem heeft meegegeven:

“Wees niet bang te falen of te sterven, want niets is zoveel waard als wat je hart je ingeeft.”

Hij leeft alleen en weet zich te redden. Bang om te sterven is hij niet. Aan zijn eenzaamheid komt een einde als hij Shui vindt, wiens leven hij ternauwernood redt. Ionah heeft ineens gezelschap en ze raken op elkaar gesteld. Tot die dag dat alles anders wordt.

Pajares kon uiteraard niet anders dan het verhaal te vertellen vanuit Ionah. Je beleeft mee hoe hij door zijn moeder wordt grootgebracht. Zij moet hem alles bijbrengen. Van basale dingen zoals het omgaan met de waterput, het vangen van hagedissen, het trotseren van de zandstormen tot aan intiemere zaken als masturberen.

Hij kent de rest van de wereld alleen van horen zeggen. Als hij die zou willen ontdekken, of moeten omdat de omstandigheden daartoe nopen, dan weet hij van haar waar hij heen moet om te zoeken. En misschien wel te weten te komen wat regen is.
Maar of hij zal vinden weet hij niet.

Het wonderlijke van deze setting is dat het, ondanks de weidsheid van de woestijn, heel claustrofobisch aanvoelt. Later in De regen van Ionah wordt dat iets anders als Ionah op zoek is gegaan naar de rest van de wereld. Hij ontdekt en ervaart van alles, als een soort Catweazle leert hij om te gaan met het onbekende.
Pajares vertelt het verhaal bij monde van Ionah op droge wijze, beschrijvend en feitelijk met weinig emotie. Het past bij de omgeving.

De regen van Ionah eindigt interessant, hoewel ook dan nauwelijks meer duidelijk wordt van wat er is gebeurd. Een vernietigende catastrofe zo lijkt het, maar Ionah heeft te weinig kennis om hetgeen hij hoort te vertalen in duidelijke, voor ons herkenbare, feiten.
Het is een fraai post-apocalyptisch verhaal, een uitgebeende vorm van ontwikkelingsroman met een boodschap die voor de goede lezer aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. En met een einde waarover je nog lang kunt doorgaan met fantaseren. Prachtig.

De regen van Ionah Boek omslag De regen van Ionah
Santiago Pajares
Roman
Atlas Contact
2018 (oorspronkelijk 2011)
Paperback
235
Jacqueline Visscher


Ionah kent niets anders dan de eindeloze woestijn waarin hij al zijn hele leven leeft met zijn moeder. Zij heeft de wereld gekend zoals wij hem kennen, voordat het misging. Ze is zich er terdege van bewust dat Ionah, om te overleven als zij er niet meer is, alles zal moeten kunnen wat zij zich eigen heeft gemaakt, inclusief vechten,
hagedissenvallen zetten en de waterput inspecteren. Pajares schetst in deze moderne fabel de volwassenwording van een naïeve, wijze hoofdpersoon, die zijn barre maar veilige thuisbasis op zeker moment toch moet verlaten om naar anderen op zoek te gaan om te overleven.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 gedachten over “De regen van Ionah – Santiago Pajares”

    • Ik heb het bewust niet expliciet in mijn recensie vermeld, de vergelijking ligt te veel voor de hand. Maar het klopt wel, dat is dus wel overgekomen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder