Boekentips week 37

Elke week worden in diverse media verschillende boeken besproken. In week 37 zijn de volgende nieuwe boeken mij opgevallen:

In VPRO boeken van 9 september sprak Jeroen van Kan met Mirjam van Hengel over haar boek over Remco Campert, Een knipperend ogenblik. Zij noemt het eerder een portret dan aan biografie. Boeiend gesprek hoewel de interviewer weinig hoefde te doen om het op gang te houden. Mirjam van Hengel is een boeiende verstelster. Of ik nou echt veel interesse heb in dit werk weet ik niet, om onduidelijke redenen heb ik weinig kennis van het werk van Campert.

Jeroen Vullings besprak in Nieuwsweekend van 8 september de volgende boeken:

 • Lang leve de lezer van Alex Boogers. Hij gaat er niet diep op in, de auteur is over twee weken in het programma te gast. Even afwachten maar.
 • Mijn strijd van Adolf Hitler. Het is niet mooi geschreven, een hortende schrijfstijl maar het is wel verhelderend als het gaat om diens gedachten, het plan dat hij in gedachten had. Het is vooral een autobiografie die om verschillende redenen van grote historische waarde is. (Het zal wel, het spreekt mij op geen enkele manier aan, JK).

Letter & Geest van 15 september:

 • Een naoorlogse achtbaan – Ian Kershaw. “Kershaw klaart knappe klus”
 • Tot in de hemel – Richard Powers. “Richard Powers verkent de wereld van bomenliefhebbers die in de boom een organisme zien. Meeslepend en goed geschreven maar Powers draait door in bomenliefde”
 • Foon – Marente de Moor. “Poëtisch, impressionistisch; onduidelijk in intenties”. Overigens is zij te gast in VPRO boeken van 16 september.
 • Asymmetrie – Lisa Halliday. “Debuutroman over de botsing tussen leerling en mentor. Geestig, erudiet, meeslepend maar niet helemaal vervullend”
 • Blindganger – Michael Ondaatje. “Gedempte toon en filmische stijl scheppen een indringende, magische eigen wereld”

De VPRO tipt verder:

 • Reiziger – Ulrich Alexander Boschwitz. “Bleek na verschijning in Duitsland een literaire sensatie”
 • Klokkendans – Anne Tyler. “Mildironische observaties”

Er zitten weer mooie boeken bij. Ik denk dat ik de meeste interesse heb in de boeken van Ondaatje en van Boschwitz. Zitten er boeken tussen die jullie interessant lijken?

 

Share

4 gedachten over “Boekentips week 37”

 1. Soms moeilijk kiezen, ‘Foon’ van Marente de Moor (inteview gezien)zegt me wel wat. ‘Tot in de hemel’ van Richard Powers gekocht en reeds ’n hoofdstuk gelezen, onvoorwaardelijk fan sinds ‘Het zingen van de tijd’, zijn boeken zijn steeds wetenschappelijk onderbouwd. Vandaag iemand gesproken die ‘Tussen drie plagen’ van de Estlandse schrijver Jaan Kross gaat lezen (was me nog onbekend), er is zoveel te ontdekken deze periode en boeken kunnen op lezers verschillend overkomen…

  Beantwoorden
  • Ik moet dat interview met Marente de Moor nog zien, kom ik volgende week op terug. Van Richard Powers heb ik twee boeken in de kast staan, ongelezen. Nou ja. Laat ik het erop houden dat ik het nog tegoed heb. Over Jaan Kross heb ik veel lovende geluiden gehoord, ook maar eens opzoeken.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: