Boekentips week 40

Elke week worden in diverse media verschillende boeken besproken. In week 40 zijn de volgende nieuwe boeken mij opgevallen:

In VPRO boeken van 30 september sprak Carolina Lo Galbo met:

 • Chris de Stoop – Wanneer het water breekt. Lijkt mij bijzonder mooi, het gesprek maakte mij enthousiast
 • Marja Vuijsje – Oude dozen. Ik ken haar alleen van naam, maar dit vond ik wel een zeer prettige kennismaking.

Onno Blom besprak in Nieuwsweekend van 6 oktober de volgende boeken:

 • J.M.A. Biesheuvel – Verhalen uit het gekkenhuis. Een selectie van zijn  beste gekkenhuisverhalen en enkele nieuwe, van deze heerlijke, bijzondere auteur
 • Doeschka en Geerten Meijsing – Liefdevolle rivaliteit. Hun brieven getuigen van liefde, gelijksoortigheid (beiden kunnen niet anders dan schrijven, maar gaan er ook hevig onder gebukt) en onverbiddelijke concurrentie.
 • Annet Mooij – De eeuw van Gisèle. Ook besproken in VPRO boeken, zie boekentips week 39. Volgens Onno Blom een geweldige biografie.

Letter & Geest van 6 oktober:

 • Javier Marias – Berta Isla. “De slow literatuur van Javier Marias betovert in zijn herhalen en rondzingen, in lange zinnen. Spannende, filosofische huwelijksroman”
 • Jan Brokken – De rechtvaardigen. “Jan Brokken pluist de geschiedenis uit van dappere diplomaten en de duizenden Joden die ze naar Azië lieten vluchten. Met scherpere sel;ctie had dit epos nog meer indruk gemaakt”
 • Robert Walser – De rover. “Parodie op de roman. Geniaal en knotsgek. Robert Walser schittert in ironische terzijdes, woordspelingen en dartele invallen”

Verder tipt de VPRO ook de boeken van Javier Marias en Jan Brokken, zie hierboven en Sarah Perry – Melmoth.

En natuurlijk kan ik niet om de inmiddels drievoudig prijswinnaar Annet Schaap heen met haar boek Lampje.

De rover van Robert Walser heb ik inmiddels in huis. Verder kijk ik uit naar de boeken van Chris de Stoop, Javier Marias en natuurlijk Jan Brokken van wiens werk ik liefhebber ben.

Link naar eerdere afleveringen

Share

2 gedachten over “Boekentips week 40”

 1. Marja Vuijsje heeft een prachtig boek over haar familie geschreven in het licht van wat hen in maar ook na WOII is overkomen ‘ons kamp’ Zeer de moeite waard, ik ben benieuwd wat je daarvan vind.
  Met vriendelijke groet, Annemieke Neuteboom Onderdendam

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie! De boeken van Marja Vuijsje zijn min of meer langs mij heen gegaan. Vond het wel een prima kennismaking via VPRO boeken. Zie in de gauwigheid dat Ons kamp goede kritieken krijgt van mensen die ik ken, heb hem op mijn lijst gezet. Nogmaals dank en groeten!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: