Boekentips week 42

Elke week worden in diverse media verschillende boeken besproken. In week 42 zijn de volgende nieuwe boeken mij opgevallen:

In VPRO boeken van 14 oktober waren de volgende auteurs personen te gast bij Caroline Lo Galbo:

  • Bregje Hofstede – Drift. Tikje stroef gesprek, wel openhartig. Met name de opmerking dat de auteur zichzelf een compulsief schrijver noemt en dit belangrijker lijkt te vinden dan te investeren in een relatie (zo vat ik het althans op) vond ik opmerkelijk.
  • Jan Brokken – De rechtvaardigen. Van hem heb ik enkele boeken gelezen die mij prima bevielen. Ik heb hem ook meegemaakt terwijl hij een presentatie hield over  zijn boek De Kozakkentuin en hij bleek een uitermate boeiende verteller. Dit werd ook nu weer bevestigd.

Jeroen Vullings besprak in Nieuwsweekend de volgende boeken:

  • Jaap Kooimans – Floris. Zie ook bijgaand artikel. Over misschien wel de leukste serie die ik in mijn jeugd heb gezien en die in de herhaling, vele jaren later nog weinig aan zeggingskracht had verloren
  • Menno Wigman – De gedichten van De eenzame uitvaart. Over zijn dichterlijk vrijwilligerswerk, bij de uitvaart van mensen zonder familie en overledenen. Lijkt mij heel boeiend.
  • Peter Terrin – Patricia. In week 41 al uitgebreid aan bod gekomen.

Letter & Geest van 20 oktober:

  • Jonathan Holslag – Vrede en oorlog. Een wereldgeschiedenis. Uitgebreid aandacht bij het verschijnen van dit boek, met de weinig hoopgevende constatering dat uiteindelijk altijd de oorlog uitbreekt.
  • Madeline Albright – Fascisme. Een waarschuwing. Hoe herken je een fascistische leider? Een vraag die helaas weer al te actueel is.
  • A.N. Ryst – De nadagen. Pseudoniem van de schrijver van kinderboeken Daan Remmerts de Vries. “In een roman over zijn familie legt hij vast wat onherroepelijk verloren gaat. Liefdevol verslag, de humor herinnert aan Voskuil”

VPRO heeft ook weer enkele tips:

Ik heb twee boeken aan mijn lijst toegevoegd (het boek van Terrin stond er al op): De rechtvaardigen van Jan Brokken natuurlijk en het boek van Paulus Hochgatterer.

Een overzicht van de eerdere afleveringen

 

 

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: