Week 45 – 2018

Elke week worden in diverse media verschillende boeken besproken. In week 45 zijn de volgende nieuwe boeken mij opgevallen:

In VPRO boeken van 4 november zaten twee dames aan tafel bij Jeroen van Kan.

  • Nora Krug – Heimat. “Een boek als graphic novel, familieplakboek en onderzoeksjournalistiek werk in één.” Hoewel ik het gesprek wel interessant vond zal het niet snel in huis komen verwacht ik.
  • Maaike Meijer – Hemelse mevrouw Frederike: Leven en werken van F. Harmsen van Beek. Dat geldt ook voor dit boek. Het gesprek vond ik erg fijn, maar de persoon over wie het gaat ken ik alleen van horen zeggen en wat ik heb gehoord vind ik te weinig interessant.

Jeroen Vullings besprak in Nieuwsweekend van 10 november de volgende boeken:

  • Michael Palin – Erebus. De mensen die zijn presentatie op Crossing Border hebben bijgewoond waren bijzonder enthousiast.
  • Uwe Timm – Icarië.

Letter & Geest

  • Gabe Habash – Stephen Florida. “Getergde antiheld Stephen Florida wil je liefst weg jagen, maar je gaat je ook aan hem hechten”
  • András Forgách – De akte van mijn moeder. “Wanneer András Forgách ontdekt dat zijn moeder werkte voor de geheime dienst, moet hij zijn jeugd herschrijven. Een op de werkelijkheid gebaseerde literaire parel.”

Naar aanleiding van de boeiende lezing van Alek Dabrowski – Na Kafka en Kundera heb ik heel wat tips over Tsjechische boeken:

Andere media:

  • NRC: Rachel Cusk – Kudos. Boek van de week volgens NRC: “Alle cultuurminnaars in deze roman hangen van snobisme, macho-gedrag en oneerlijkheid aan elkaar” Reeds aan bod gekomen in de aflevering van week 41.
  • VPRO: Angelika Schrobsdorff – Jij bent niet zoals andere moeders. “Dansen op de rand van de vulkaan. “
  • VPRO: Lisa Appignanesi – Alledaagse waanzin. “Boosheid en verdriet in rouwproces.”

Nou had ik mij zo stellig voorgenomen per week niet meer dan twee tot drie boeken aan mijn lijst toe te voegen…. Het zijn er wat meer geworden; met name de Tsjechische auteurs heb ik toegevoegd, klinken allemaal interessant. Verder ben ik vooral benieuwd naar de boeken van Gabe Habash en András Forgách.

Link naar eerdere afleveringen:

 

 

Share

2 gedachten over “Week 45 – 2018”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: