Boekentips week 4 – 2019

Elke week worden in diverse media verschillende boeken besproken. In week 4 zijn de volgende (nieuwe) boeken mij opgevallen: 

In VPRO boeken van 20 januari sprak Jeroen van Kan met:

 • Marc Reugebrink – Zout Het gesprek verliep vrij stroef en eerlijk gezegd kwam het boek naar aanleiding daarvan niet op mijn lijst. Maar deze recensie brengt mij mogelijk toch op andere gedachten.
 • Wanda Reisel – Adam Gesprek was aardig, het boek heeft een interessant gegeven.

In Nieuwsweekend van 26 januari besprak Jeroen Vullings de volgende boeken:

Uit de kranten, een selectie.

NRC:

 • Elsbeth Etty – In de man zit nog een jongen “Kloeke en ontroerende biografie.” Vier ballen.
 • Wanda Reisel – Adam Daar is ze weer, over aandacht niets te klagen. “Reisel laat veel ongeloofwaardigheden toe. Is dit James Bond of een pastiche daarop?” Twee ballen.
 • Natascha Wodin – Ze kwam uit Marioepol “Duitse schrijfster ging op zoek naar de geschiedenis van haar moeder. Aangrijpend maakte ze je deelgenoot van haar verwarring. Een gruwelijk en prachtig boek.” Vijf ballen

Trouw:

 • Marie Darrieussecq – Ons leven in de bossen “Spannend, met een boodschap die je niet wordt ingewreven. Een geloofwaardige dystopie die herinnert aan Kazuo Ishiguro.”
 • Jennifer Clement – Wapenliefde “Spannend, ontroerend; op een economische manier poëtisch. Liefdevol en schrijnend klaagt Clement de Amerikaanse wapenliefde aan.”
 • Wanda Reisel – Adam “Voorbeeldige roman, thematisch hecht, veelkleurig uitgewerkt”
 • Alexander Schimmelbusch – Opperduitsland “Originele, messcherpe ideeënroman maar je snakt naar wat lucht.”

Over publiciteit heeft Wanda Reisel in de afgelopen week weinig te klagen. Maar toch heb ik dit boek niet aan mijn lijst toegevoegd. De boeken van Stephen Fry, Natascha Wodin, Jennifer Clement en Marie Darrieussecq wel. Ik blijf optimistisch over wat ik kan lezen.

Link naar eerdere afleveringen

 

Share

2 gedachten over “Boekentips week 4 – 2019”

 1. Ik vond deze aflevering van VPRO Boeken bijzonder saai. Heb ook alleen het begin van de gesprekken beluisterd. Maar of een auteur het op tv goed doet wil natuurlijk niet alles zeggen over het geschrevene.

  Beantwoorden
  • Vooral het eerste gesprek liep niet. De schrijver vond ik geforceerd overkomen en de interviewer van dienst leek een beetje afwezig. Het tweede gesprek ging wat beter, maar alles bij elkaar viel deze aflevering mij bepaald niet mee. Wat inderdaad niets zegt over de kwaliteit van de boeken.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: