Boekentips week 12

Elke week worden in diverse media verschillende boeken besproken. In week 12 zijn de volgende (nieuwe) boeken mij opgevallen:

In VPRO boeken van 17 maart sprak Jeroen van Kan met:

Op 23 maart was het weer aan Jeroen Vullings om drie boeken te bespreken in Nieuwsweekend. Het werden:

Letter & Geest heeft veel aandacht voor het boekenweekthema, de moeder de vrouw. De boeken, een selectie:

  • Jan Siebelink – Jas van belofte “Hij improviseert op de van hem bekende thema’s, Aardig, wel wat nadrukkelijke dialogen”
  • Martine van Rooijen – De vreselijke vriendinnen van mijn moeder “Zij zoekt uit waarom haar moeder het vrouwenhuis zo belangrijk vond. Niet alleen reconstructie, maar ook opnieuw waardering en eerbetoon”
  • Nicci Gerrard – Woorden schieten tekort “Nicci Gerrard confronteert iedereen in genadig én ongenadig boek over haar vaders dementie. Uit liefde opgetrokken, diep humaan boek in bloemrijke taal” (Zij is de helft van het auteursduo Nicci French dat heel wat knappe thrillers heeft geproduceerd)
  • Michel Houellebecq – Serotonine “Kampioen van het treiterproza blinkt uit in pesterigheid en spotternij, maar is ook louterend en troostend. Het failliet van de westerse samenleving gesymboliseerd in de lotgevallen van een depressieve ingenieur”
  • Eduardo Halfon – De Poolse bokser “Actueel, interessant, irritant. Auteur speurt in autobiografische fictie naar de betekenis van identiteit(en)” Lidewijde Paris was zeer te spreken over dit boek, zie link naar boekentips week 7

Ik heb de boeken van Maartje Wortel, Manon Uphoff, Nicci Gerrard en (uiteraard) Michel Houellebecq aan mijn lijst toegevoegd. En gelukkig gaat er soms ook één af, ik heb De vlucht van Gilles Speksneijder van M.M. Schoenmakers gelezen; ik kan hem zeer zeker aanraden, bespreking volgt.

 

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: