Boekentips week 13

Elke week worden in diverse media verschillende boeken besproken. In week 13 zijn de volgende (nieuwe) boeken mij opgevallen:

VPRO boek had twee uitzendingen die in het kader stonden van de boekenweek. Een specifiek boek werd niet besproken. Volgende week weer.

Jeroen Vullings verzorgde de boekenrubriek van Nieuwsweekend van 30 maart. Hij besprak de volgende boeken:

 • Jussi Adler-Olsen – Moord terwijl u wacht. Dit is het eerste boek dat hij van hem las en hij vond het goed.
 • Max Hastings – Vietnam. Een tragedie 1945 -1975 “Een donker boek vol gruwelijke verhalen”
 • Michel Houellebecq – Serotonine “Geen boek voor letterlijke lezers. Ironisch, provocerend, tegelijk een zoektocht van een man op zoek naar liefde. Een ongelooflijk rijke boek dat deze tijd treffend beschrijft”

Letter & Geest van 30 maart:

 • Olga Tokarczuk – De Jacobsboeken “Grootse, rijke, historische roman dat wel vraagt om een toegewijde lezer. Rijk aan lotgevallen, personages, informatie en stilistisch vernuft”
 • Dalia Grinkevičiūtė – Schaduwen over de toendra “Hoe huiveringwekkend ook, door de directe stijl blijf je lezen. Hoort op de wereldlijst van de politieke horrorliteratuur”
 • Vonne van der Meer – Vindeling “Caleidoscopische roman over Hongaarse vluchtelinge. Vliegt aan het einde uit de bocht”

VPRO

DLvA (omdat ik daar sinds kort een rol heb). Enkele recensies:

 • Maartje Wortel – Dennie is een star  Recensie Marnix Verplancke: “Maartje Wortel is eindeloos grappig en genadeloos spits in haar nieuwe roman”
 • Mechtild Bormann – Over de grens  Recensie Suzan Voncken:  “De roman vertelt een mooi en heftig naoorlogs verhaal. Maar meer dan een verhaal is Over de grens niet.”
 • Julien Ignacio – Kus  Recensie Michiel van Kempen: “Hij vertelt het zo overtuigend omdat die zoekende hoofdfiguur, die in onmacht zweeft tussen tijd en ruimte en zelfs de liefde koppelt aan het woord ‘duisternis’, zelf nergens zwevend wordt neergezet in dit glasheldere verhaal.”

Houellebecq en Wortel had ik al genoteerd, verder heb ik de boeken van Tokarczuk en Grinkevičiūtė aan mijn lijst toegevoegd.

 

 

Share

2 gedachten over “Boekentips week 13”

 1. Bedankt voor je overzicht weer, Jan. Ik heb inmiddels ‘Serotonine’ aangeschaft. Ga ik zeer binnenkort lezen. Ben benieuwd!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: