Kühn hat zu tun – Jan Weiler

Op weg naar een burn-out

Ik kom geregeld niet-vertaalde boeken van Duitse auteurs tegen die mij goed bevallen. Het zou interessant zijn om te weten wat de overwegingen zijn bij het maken van de keuzes om boeken wel of niet te vertalen. Hoe dan ook is het prettig als je meerdere talen beheerst, ben je minder afhankelijk.
Kühn hat zu tun van Jan Weiler is een goed voorbeeld van een onvertaald boek dat mij uitstekend is bevallen. Weliswaar is hij vooral schrijver van kinderboeken, daarvan is er dan wel één vertaald, maar hij schrijft ook romans voor volwassenen. Dit boek is zeer de moeite waard maar je moet de Duitse taal wel redelijk beheersen, ook al is het niet al te moeilijk.

Martin Kühn is de hoofdpersoon. Hij werkt al jaren bij de politie. Hij woont met zijn gezin nabij München op de plaats waar in de oorlog een munitiefabriek heeft gestaan. Het boek opent met de geschiedenis en het einde van die fabriek. Boeiend verhaal, alleen dat maakt het al de moeite waard.
Kühn heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Zijn salaris is nauwelijks toereikend om van rond te komen, zeker nu zijn kinderen ouder en veeleisender worden. Zijn leven verloopt volgens min of meer vaste patronen. Tot daar op een dag ineens verandering in komt.

De rust raakt verstoord

Van het ene op het andere moment krijgt hij het razend druk. Zijn vrouw stuurt hem erop uit om tuinaarde te halen terwijl hij heel andere plannen had. Bij gebrek aan een geschikte auto moet hij bij zijn buurman terecht. Een heel gedoe, zeker als daarbij van alles misgaat. Een jong meisje dat vlakbij hem woont wordt als vermist opgegeven. En dan krijgt hij ook nog eens de melding dat achter zijn tuin een stoffelijk overschot is gevonden, onmiskenbaar een misdaad.
Privé loopt het ook niet lekker. Zijn zoon heeft aansluiting gevonden bij een groepje neonazi’s en dat zint Martin helemaal niet. Tijdens het onderzoek raakt hij in gesprek met een bloedmooie alleenstaande buurvrouw die op tamelijk pikante wijze in haar inkomen voorziet. Nog iets wat zijn gedachten in beslag neemt. En tot overmaat van ramp lijkt de grond van het nieuwbouwcomplex vervuild te zijn met zware metalen.

Kortom hij heeft het druk, erg druk. Zijn hoofd loopt om en hij is hard op weg naar overspannenheid.
Natuurlijk komt het allemaal goed. Dat is dan weer het nadeel van een reeks; hoe uitzichtloos de situatie ook mag lijken, als er een vervolg is dan weet je al dat het wel goedkomt.

Meer roman dan spannend boek

Kühn hat zu tun is moeilijk te classificeren. Op het eerste gezicht lijkt het een clichématig verhaal over een politieman met een roerig privéleven, waarvan er al zo veel zijn. Toch is het in dit geval anders. Het accent ligt meer op de persoon, zijn omstandigheden en hoe hij daarmee moet zien om te gaan. Het misdaadaspect is min of meer daaraan ondergeschikt.

Dat zie je ook terug aan de manier waarop het wordt verteld. Grotendeels is er een verteller aan het woord, maar geregeld zit je in het hoofd van deze hoofdpersoon. Dit is zo knap gedaan. In het begin lijkt hij alles wel onder controle te hebben, maar hij wordt steeds paniekeriger. Hij heeft steeds minder greep op zijn gedachten, slapen wordt steeds lastiger en een uitweg uit zijn toenemend miserabele situatie lijkt maar moeilijk te vinden.
Uiteindelijk weet hij die toch te vinden en dan blijkt dat hij de sleutel gevonden heeft waarmee hij de misdaden kan oplossen.

Benieuwd naar het vervolg

Kühn hat zu tun is een boeiende geschiedenis. Het is vlot geschreven, prettige mix van privé en politiewerk met het accent op het eerste. Jammer dat er meerdere drempels zijn. De verkrijgbaarheid is er een van, je moet maar hopen dat een bibliotheek het op voorraad heeft.

De taal kan ook een drempel zijn, maar die is niet al te hoog. Mijn Duitse leesvaardigheid is denkelijk bovengemiddeld, maar ik ben nog wel een eindje verwijderd van het niveau moedertaal. Desondanks kostte het geen enkele moeite om te lezen en te begrijpen.
Hopelijk lukt het om aan deel twee te komen, dat is inmiddels verschenen, want dit smaakt naar meer.

Kühn hat zu tun
Martin Kühn #1
Jan Weiler
Literatuur, Politiethriller, Duitstalige roman
Kindler
Maart 2015
Hardcover
320
9783463406435
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.