Augustus 2019

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

In augustus heb ik zes boeken gelezen. Dat zijn er eigenlijk acht: Een boek bevatte een bundel van drie korte romans. Het is iets meer dan ik zelf had verwacht; beetje drukke tijd door privé gebeurtenissen. Weer veel variatie in genre, het niveau was ietwat wisselend, maar alle boeken waren de moeite waard. In chronologische volgorde:

De eerste was Vlucht in de duisternis van Arthur Schnitzler. Een dun boek, inhoudelijk heel vol. Eigenlijk heel goed en heel onbegrijpelijk dat het niet eerder in vertaling is uitgebracht. 

Hierna volgde mijn kennismaking met Bohumil Hrabal, een Tsjechische schrijver die ik alleen maar van naam kende. Het was de eerste uit de genoemde bundel. De titel: Zwaarbewaakte treinen. Prachtige schets van het leven van een onzekere jonge man. Het speelt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op een klein station in Tsjechië. Zeer de moeite waard!

Het tweede boek uit diezelfde bundel: Al te luide eenzaamheid. Prachtig verhaal over Hanta, papierpletter in een smerige kelder die zich overeind houdt door waardevolle boeken uit het papier te vissen en deze ofwel een tweede kans te geven dan wel deze een ereplaats te geven in de samengeperste balen. Ook heel erg de moeite waard.

Het werd even tijd voor wat anders: een recensieboek dat nog moest verschijnen, Op aarde schitteren we even van Ocean Vuong. “Een verhaal vol dramatiek, geregeld triest, aangrijpend, soms bitter.” Ik ben nu een paar weken verder en denk nog geregeld terug aan dit indrukwekkende romandebuut. Dat zegt wel iets.

Nog een recensieboek: Onder verdenking van Eric Oosthoek. Heel aardige thriller, maar wel jammer dat de auteur meende om drie min of meer gelijkwaardige verhaallijnen in een vrij dun boek heeft geperst. Het is de bedoeling dat het een reeks wordt van negen boeken die gebaseerd zijn op werkelijk gepleegde misdaden. Hopelijk zijn deze iets minder compact qua verhaallijn, ben benieuwd.

En weer eens iets geheel anders: Het jaar van magisch denken van Joan Didion. Het is bijna niet te bevatten welke ellende zij heeft moeten doorstaan in vrij korte tijd. Zij heeft het van zich af geschreven in dit relaas dat een jaar omspant sinds het overlijden van haar echtgenoot. Ogenschijnlijk kil, maar de emotie is wel voelbaar en ondanks alles is het niet eens een heel somber boek. Prachtig!

En dan de derde roman uit de bundel van Hrabal: Ik heb de koning van Engeland bediend. Boeiend, maar ik vond het minder dan de twee eerdergenoemde boeken. Zijn schrijfstijl maakt het moeilijk om lang door te lezen, maar wel weer een goed boek.

Ten slotte: Deze dag, een leven door Jens Andersen. Het is een biografie over Astrid Lindgren, de wereldberoemde kinderboekenschrijfster. Bijzonder interessant om te zien hoe zij zich als auteur heeft ontwikkeld en hoe zij een vrouw van aanzien is geworden in de wereld van de jeugdboeken in Zweden. Minstens net zo interessant zijn de laatste decennia van haar leven waarin zij zich zonder terughoudendheid mengt in het publieke debat. Wat een vrouw!

Mijn favoriet van augustus? De concurrentie was niet misselijk, maar er is toch een boek dat er bovenuit steekt: Op aarde schitteren we even.

Link naar eerdere afleveringen

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

1 gedachte over “Augustus 2019”

  1. Toch best veel gelezen, Jan, al had je het waarschijnlijk heel erg druk! Ik ga het boek van Ocean Vuong zeker lezen. Ga je je maandverslag nog op expats zetten?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder