1794 – Niklas Natt och Dag

 

Herkenbaar en toch anders

De tweede roman van Niklas Natt och Dag, 1794, heeft niet alleen bijna dezelfde titel als zijn debuut 1793, ook in andere opzichten is het een feest der herkenning. Zweden is niet veranderd, het is nog steeds de onhygiënische, armoedige bende. De meeste bewoners voeren een harde strijd om te overleven, maar dat geldt niet voor de elite die niets tekort komt en in een compleet andere wereld lijkt te vertoeven dan het gepeupel.

Een voorbeeld daarvan is Erik Tre Rosor, een jongeman van gegoede afkomst. Hij moet nog aan zijn puberteit beginnen als hij Linnea ontmoet. Ze brengen veel tijd samen door en ze zijn vrijwel onafscheidelijk. Het groeit uit tot een prille maar hechte liefde. Een huwelijk ligt voor de hand, maar daar steekt de vader van Erik een stokje voor. Linnea is de dochter van een pachter van hem en dus van te lage komaf. Hij dwingt Erik tot het maken van een keuze: een tijdelijk verblijf op het eiland Sint-Bartholomeus, een Zweedse kolonie of het ontslag van de vader van Linnea. Erik kiest voor de eerste, de minst onaantrekkelijke, optie omdat hij bij terugkeer zijn hart kan volgen. Hij is dan immers volwassen.

Een ontmoeting met gevolgen

Het leven op het eiland is schokkend. Het is een centrum van slavenhandel en Erik is ontzet door wat hij ziet, net als zijn mannelijke oppas, Johan Axel, die met hem moest meereizen. De eerste serieuze opdracht voert hen naar Tycho Ceton. Deze man heeft volgens de boeken veel slaven geïmporteerd maar heeft geen afdracht gedaan van de opbrengst. Zij moeten de reden hiervan achterhalen. Het wordt een ontmoeting die voor beiden grote gevolgen zal hebben. Al snel is Johan Axel uit beeld, pas later wordt duidelijk hoe het hem is vergaan.

Als de vader van Erik overlijdt keert hij terug naar Zweden met Ceton in zijn kielzog. Nu er geen belemmeringen meer zijn ziet hij zijn kans schoon om onverwijld met zijn grote liefde te trouwen. De huwelijksdag is een groot feest, de nacht erna verloopt gruwelijk.

In de volgende delen zien we oude bekenden terug. Tuchtwacht Mickel Cardell krijgt het verzoek om een mysterieuze moord te onderzoeken. Een andere oude bekende is Anna Stina Knapp die ook nu weer een grote rol heeft in het verhaal. Maar de grootste verassing is Emil Winge, de ineens opduikende broer van de in 1793 overleden Cecil Winge. De manier waarop zij samenwerken vertoont gelijkenissen met het voorgaande deel. Tijdens het onderzoek komen zij weer op bekende plekken. Hierdoor worden bij de hoofdrolspelers oude wonden opengereten, nieuwe verwondingen zijn onvermijdelijk.

In het slotdeel komt alles samen, het leidt tot een dramatische ontknoping.

Boeiende karakters, goede sfeertekening en meeslepend

De personages zijn weer prachtig neergezet. Cardell met zijn houten stomp op de plek van zijn onderarm is nog net zo’n onbesuisde stijfkop als voorheen. Anna Stina, die hij behandelt als zijn beschermelinge, komt ook nu weer in de problemen zonder dat zij er iets aan kan doen. Haar verhaal heeft een heel eigen plaats in 1794. Het is vooral illustratief voor de omstandigheden, maar uiteindelijk is ook haar bijdrage aanzienlijk. De grote verrassing is Emil Winge, minstens net zo intelligent als zijn overleden broer, maar met een alcoholprobleem. En dan is daar ook nog Hedvig Winge, zus van, die haar broer op geheel eigen wijze behulpzaam is.

De sfeertekening is minstens net zo goed als in diens voorganger. Je voelt de armoe, gore details als het geknoei van de secreetreinigers zorgen voor een levendig decor. Natuurlijk zijn er ook genoeg verschillen met dat andere boek, maar de belangrijkste overeenkomst is dat ook 1794 meeslepend, spannend en duister is. Een meer dan waardig vervolg en hopelijk komt er in de toekomst nog meer moois aan van Niklas Natt och Dag.

1794
Niklas Natt och Dag
Roman
Prometheus
2020
Paperback
446
Lammie Post - Oostenbrink
978904642964
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.