Al is de misdaad nog zo snel… – Christian Frascella

 

Beetje rommelig, wel interessante hoofdpersoon

De kennismaking met Christian Frascella, zijn thrillerdebuut Het is te koud om te sterven, smaakte naar meer. Het is altijd spannend om te zien of een vervolg zijn voorganger weet te evenaren of te overtreffen. Al is de misdaad nog zo snel… heeft dezelfde hoofdpersoon, Contrera, en het speelt zich weer af in de wijk Barriera in Turijn waar criminelen de straat beheersen en de andere bewoners proberen om in de marge een bestaan op te bouwen.

Contrera krijgt nogal wat voor de kiezen

Contrera is een privédetective. Zijn loopbaan bij de politie heeft hij grandioos verknald. In plaats van in de voetsporen van zijn geliefde vader te treden werd hij na een serieuze misstap met pek en veren de laan uitgestuurd. Hij is één van die types die in de marge vertoeft. Hij houdt kantoor in een hoekje van een wasserette. Zijn echtgenote heeft hem de deur gewezen en zijn puberende dochter wil niets meer van hem weten. Hij woont in bij zijn zus, tot grote ergernis van zijn zwager die hem liever gisteren dan vandaag eruit zou willen zetten.

In Al is de misdaad nog zo snel… is het spel gelijk op de wagen. Contrera is op zoek naar een Chinese restauranthouder die zijn gezin in de steek heeft gelaten. Hij heeft bijna een one night stand met een bloedmooie Amerikaanse die kort daarop een drugsdealer doodrijdt en daarna  spoorloos is. Haar handtas wordt gevonden met daarin een notitie met zijn telefoonnummer. Er zijn twee partijen met strijdige belangen die deze dame willen “spreken”. Contrera laat zich tegen een fikse beloning voor beider karretje spannen. Niet slim.

Er zijn complicaties. Een irritante vent belaagt zijn ex en zijn dochter en dat loopt behoorlijk uit de hand. Hij schiet hen te hulp. Lichamelijk loopt hij tegen een ander probleem aan. Hij breekt zijn arm als een vroegere klasgenote, inmiddels met bruine band in een vechtsport, wraak neemt wegens iets van vroeger. En dan moet het allemaal nog beginnen.

Iets te rommelig, meestal wel boeiend

Contrera neemt wel erg veel hooi op de vork. Het loopt allemaal door elkaar en dat heeft zijn weerslag op dit boek. Het is bij vlagen rommelig, het springt van de hak op de tak. Actie en reactie volgen elkaar snel op. Al is de misdaad nog zo snel…  kent weinig rustmomenten. Toch zitten er passages in die een beetje langdradig zijn, vooral als het over zijn chaotische privéleven gaat.

Frascella komt ermee weg. De sfeer in het broeierige deel van Turijn komt goed uit de verf. De verschillende verhaallijnen zijn boeiend en redelijk uitgewerkt. De opbouw is al met al logisch en aan het eind komt het mooi bij elkaar.

Het is echter vooral de toon en de houding van de hoofdpersoon die de aandacht vast weten te houden. Contrera heeft een ingebouwde magneet waarmee hij problemen aantrekt, maar versagen zal hij niet. Sterker, hoe meer weerstand, hoe groter zijn branie. Tegen een opdringerige buurman:

“Kijk, de droombuurman. Alles goed. Ga maar weer lekker naar binnen. En kijk even of bij zeven verticaal M’N KLOTEN KUSSEN past.”

Zelfkennis is niet zijn sterkste kant. Een voorbeeld. Na een niet al te erg mislukte greep in die vechtsport, krav maga, droomt hij van olympisch goud. Je moet ergens van dromen als je leven in puin ligt. Veel sympathie wekt hij niet op maar als hoofdpersoon is hij meer dan geslaagd.

Al met al is Al is de misdaad nog zo snel… een beetje te rommelig en het had wat strakker gekund. Het is desondanks een heel aardig boek maar het niveau van het debuut haalt het niet.

Al is de misdaad nog zo snel...
Christian Frascella
Thriller
Brooklyn
2021
Paperback
397
Henrieke Herber
9789492754349
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder