Kleine koerswijziging

De laatste maanden kwamen er steeds meer en vaker twijfels of ik met deze website wel wilde doorgaan. Dat had meerdere redenen. Ik heb even de tijd genomen om de voors en tegens tegen elkaar af te wegen.

Voor stoppen:

  • Het maken van recensies kost veel tijd en inspanning.
  • Het voelt te vaak als een verplichting, zelfs al doe ik dit geheel vrijwillig en is er niemand aan wie ik verantwoording hoef af te leggen.
  • De tijd die ermee gemoeid is gaat ten koste van het lezen van andere boeken. De stapel nog te lezen blijft onverminderd veel te hoog voor het aantal jaren dat ik normaal gesproken nog aan lezen kan besteden.
  • En last but not helemaal least: het kost simpelweg geld. Niet veel, maar per jaar toch genoeg om er genoeg andere leuke dingen van te kunnen doen.

Voor doorgaan:

  • Het maken van recensies dwingt mij om nog eens goed over een boek na te denken. Vaak genoeg merk ik dat ik tijdens dat proces andere en soms nieuwe inzichten opdoe over wat ik heb gelezen.
  • De website opdoeken zou ook zonde zijn van hetgeen ermee is opgebouwd. Er staan inmiddels toch vele honderden recensies op en dat heeft toch een zekere waarde, in ieder geval voor mijzelf. En dat bedoel ik niet in geldelijke zin.
  • Het heeft leuke contacten opgeleverd. Dat zou, in ieder geval deels, minder worden.
  • De website trekt aardig wat bezoek. Dagelijks trekt deze toch ongeveer 100 tot 200 unieke bezoekers en gemiddeld om en nabij 300 pageviews.
  • Het aantal abonnees stijgt gemiddeld. Niet hard maar wel gestaag. Ik weet het, iets meer dan 80 is niet veel, maar vind ik ook niet weinig.

Conclusie:

De argumenten voor doorgaan wegen alles overziende toch net wat zwaarder dan die voor stoppen. Toch hebben deze laatste wel invloed en dat houdt in dat ik mijn boekbesprekingen wat anders zal insteken, gemiddeld minder tijdrovend in ieder geval.

Dat betekent het volgende. Boeken die ik van uitgevers krijg toegestuurd, al dan niet op verzoek, zal ik normaal gesproken blijven bespreken zoals ik dat tot nu tot heb gedaan. Dat vind ik een verplichting die recht doet aan de uitgever, de schrijver en alle andere betrokkenen.

Dan de andere boeken, mijn eigen keuzes zeg maar. Hiervan zal ik alleen de boeken uitgebreid bespreken die dat “waard” zijn. Die keuze is aan mij. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een boek al van alle kanten is bekeken en uitgekauwd. Neem Grand Hotel Europa dat ik nu lees. Het heeft weinig zin om nog wat toe te voegen aan de misschien wel duizenden besprekingen die er al zijn van dit boek.
Deze categorie boeken zal ik wel bespreken, maar beknopter. Het zou dan bijvoorbeeld beperkt kunnen blijven tot omslag, iets over de auteur en dan de flaptekst.
Mijn indrukken zal ik dan wel blijven weergeven, maar dat kan variëren van enkele regels tot enkele alinea’s. Vermoedelijk geen uitgebreide analyses, maar wel wat mij eraan bevalt en wat mij is opgevallen. Meer persoonlijke indrukken en meningen, meer subjectief dan objectief.

De tijd zal leren of mij dit beter zal bevallen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

18 gedachten over “Kleine koerswijziging”

  1. Ik vind het totaal te begrijpen dat je vindt dat er teveel tijd en moeite gaat zitten in je recensies. En, echt, soms zijn een paar regels voldoende om te laten weten wat je van een boek vindt! Maar desalniettemin, zeer bedankt voor al die geweldige recensies!

    Beantwoorden
  2. Verstandig Jan, ik doe het ook steeds meer, voor de boeken die ik niet voor LN of KV recenseer. op Goodreads laat ik een korte impressie achter en dat bevalt me prima. Inderdaad, het is soms moeilijk om nog iets origineels toe te voegen.

    Beantwoorden
  3. Beste Jan,
    Ik heb je site pas laat ontdekt en lees erg graag je recensies. Ik begrijp je overweging om een sommige boeken niet al te uitgebreid te beschrijven. Toch vind ik het boeiend jouw recensies te lezen.

    Beantwoorden
  4. Herkenbaar, het kost toch altijd wat moeite om je gedachten te ordenen en een stukje te schrijven, maar het is ook fijn om uit te wisselen en later terug te kunnen zoeken wat je van een boek vond. Zelf schrijf ik ook niet meer over elk boek dat ik lees, dat zou te veel worden.

    Beantwoorden
  5. Mijn advies is om een specialisme te kiezen en alleen daarover uitgebreid te recenseren. Doorwrochte artikelen over boeken zijn schaars, kranten hebben ook steeds minder ruimte en met de zoekmachines op het net vind je maar sporadisch interessante stukken (de reactor is nog een oase). Korte annotaties bieden geen inzicht in het boek en de betekenis van het verhaal en de schrijver.
    Jan, je leest veel verschillende genres en blijf dat doen, maar kies er één uit waarover je een paar keer per jaar (mogelijk wat vaker) een essay schrijft.

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je reactie. Het zit niet in mij om ergens specialist in te zijn, ik vind te veel dingen leuk en kom altijd tijd tekort. Maar toch: als het om boeken gaat heb ik een duidelijke voorkeur voor literatuur en sommige non-fictie. Dat is al breed genoeg. Toch zet je mij wel aan het denken. Misschien is juist de afwisseling tussen korte annotaties, “gewone” recensies en af en toe iets uitgebreiders wel hetgeen ik naar op zoek ben. Ik zal er even op gaan kauwen, maar als je suggesties hebt: welkom!
      Wel zal ik mij wat meer gaan richten op enkele schrijvers die ik steevast tot mijn favorieten reken maar waar ik te weinig aan toe kom. Paar voorbeelden? Sebastian Barry, John Coetzee, Modiano, enkele Nederlandstaligen als Vestdijk, Hermans, Elsschot. En ik wil meer doen aan klassiekers als Dickens, Duitstaligen en sommige Russen, sowieso de oudere Europese literatuur. Het zijn lukrake voorbeelden, maar ik zal ook altijd oog houden voor nieuwe boeken. En anders doen de uitgevers dat wel 🙂

      Beantwoorden
      • Misschien was mijn reactie wat aanmatigend en het is de vraag of langere artikelen wel door het publiek gelezen worden, ‘longreads’ zijn op het net niet populair. Zelf lees ik graag recensies die het boek overstijgen en waarin de auteur een koppeling maakt met de hedendaagse maatschappelijke en/of persoonlijke actualiteit. Wat doet het lezen van een verhaal met jou? Verandert je blik op jezelf, je naasten of de beleving van de tijd? Welke verhouding heeft het boek met literatuur en andere kunstuitingen?
        Het schrijven van zulke stukken is een uitdaging en vraagt veel tijd, maar kan ook een bevrediging geven omdat je iets wezenlijks, iets van jezelf toevoegt.
        De vele reacties op bovenstaande bericht bewijzen het nut van jouw blog en daar sluit ik me van harte bij aan. Volgens mij is het publiek ook de betekenis van jouw besprekingen. Mogelijk zou je met de trouwe volgers nog een online boekenclub kunnen vormen met eens per kwartaal een bespreking op Zoom of zoiets?

        Beantwoorden
  6. ik lees heel graag je recensies en nog zoveel meer van je schitterende pagina.
    ik zou het erg jammer vinden als je er mee stopt, ik doe er zoveel inspiratie op !
    maar ik begrijp het helemaal, hoor. het moet ook werkbaar blijven
    in ieder geval heel hartelijk dank voor al het moois waar ik al van heb kunnen genieten.

    Beantwoorden
  7. Brn het helemaal met je eens, Nicolette, ben ook gek op de recencies van Jan. Maar het moet voor hem ook leuk blijven, dus idd een begrijpelijke keuze.

    Beantwoorden
  8. Helder, Jan! Altijd je gevoel volgen denk ik dan, want je moet er niet aan denken dat lezen je zou gaan tegenstaan (lijkt me onmogelijk, maar toch..)

    Beantwoorden
    • Het zit er niet in dat het mij zal tegenstaan. Ik wil juist meer tijd eraan kunnen besteden door selectiever te zijn met de boeken die ik uitgebreider bespreek.

      Beantwoorden
  9. Gelukkig ga je door, Jan. Ik vind je recensies erg goed. Wel heb ik me vaak afgevraagd hoe je dat voor elkaar kreeg, zoveel besprekingen! Ik kan me goed voorstellen dat je iets gaat minderen om meer ruimte te hebben. Bedankt!.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.