Een stralende toekomst – Rebecca Makkai

Trouw en ontrouw in onzekere tijden

Het lijkt alweer zo lang geleden dat de wereld, en dan aanvankelijk die van de mannelijke homoseksuelen in grote onzekerheid verkeerde. Ineens was daar een ziekte die in korte tijd veel slachtoffers maakte. De meeste van hen stierven al snel na besmetting, het was een kort maar hevig zekbed. Naarmate de ziekte zich verder verspreidde en ook hetero’s en anderen ermee te maken konden krijgen werd er meer over bekend. Er kwamen geneesmiddelen die in eerste instantie uitsluitend levensverlengend waren.

Inmiddels is aids een ziekte die met de juiste middelen onder controle kan worden gehouden en niet meer levensbedreigend hoeft te zijn. Hoewel de oorzaak en het verloop volkomen anders is heeft het overeenkomsten met het verloop van de pandemie die de wereld sinds eind 2019 in de greep houdt. Een stralende toekomst van Rebecca Makkai speelt zich vooral af in het midden van de jaren tachtig toen aids, een ziekte die met enig cynisme de neukgriep werd genoemd, veel slachtoffers maakte.

Inhoud

Chicago, 1985. Yale werkt bij een museum en staat op het punt om een bijzondere collectie binnen te halen. Maar terwijl zijn carrière een hoge vlucht neemt, woekert de aidsepidemie. Na de begrafenis van zijn goede vriend Nico wordt Yales vriendenkring snel kleiner, totdat hij alleen Fiona, Nico’s jongere zus, over heeft.

Dertig jaar later gaat Fiona in Parijs op zoek naar haar dochter die haar niet meer wil spreken. Daar logeert ze bij een vriend, die fotograaf was in Chicago in de jaren 80 en wordt zo opnieuw geconfronteerd met de verwoestende effecten die de aidscrisis heeft gehad op haar leven. De verhalen van Yale en Fiona komen op verrassende en ontroerende wijze samen in een onvergetelijk slot.

Mijn indruk

Een stralende toekomst speelt zich voornamelijk af vanaf 1985. De verhaallijn vanaf 2015 is beknopter. Om beurten komen deze aan bod. Het verhaal in 1985 gaat vooral over Yale. Hij staat op het punt om een bijzondere collectie schilderijen en tekeningen binnen te halen voor het museum waarvoor hij werkt. Het zou zijn loopbaan een enorme boost moeten geven, maar er zijn veel onzekerheden. Is de collectie wel al het geld waard? Om daar zekerder van te zijn is er een taxatie nodig om het spul op waarde te schatten. Een niet onbelangrijke bijkomstigheid is dat van de erfgenamen. Die zien een deel van hun erfenis door hun neus geboord en dat levert nogal wat commotie op. Het geeft een mooi inkijkje in de wereld van musea en hun collecties!

Yale is homo net als veel van zijn vrienden en bekenden. Een stralende toekomst begint met een uitvaart van een vriend en dat tekent de sfeer van toen. Homofilie was al niet zo geaccepteerd maar aids doet niet alleen zijn destructieve werk op lichamelijk gebied, ook op sociaal vlak laat het zijn sporen na. Yale en zijn vrienden zijn niet welkom bij de uitvaart. Om het niet helemaal ongemerkt voorbij te laten gaan is er een bijeenkomst bij één van hen thuis. Daar en daarna gebeurt veel en van alles. Relaties gaan stuk, mannen overlijden bij bosjes en bij de overlevenden neemt de onzekerheid alleen maar toe. Hoe lang zal het duren voordat zij zelf aan de beurt zijn? Makkai schrijft prachtig over die onzekerheid en de gevolgen die het heeft.

Het verhaal van 2015 steekt daar bleekjes bij af. Het gaat over een paar mensen die die tijd hebben overleefd en die elkaar op een verrassende plaats weer tegenkomen. De kapstok waaraan dit is opgehangen gaat over een moeder die op zoek gaat naar de dochter die niets meer van haar wil weten. Je leest over haar zoektocht en allerlei zijpaden. Niet onaardig maar het verzwakt het geheel.

Als Een stralende toekomst alleen zou zijn gegaan over de gebeurtenissen in de jaren tachtig dan zou het een topboek zijn geweest. Het 2015 gedeelte doet daar helaas afbreuk aan.

Een stralende toekomst
Rebecca Makkai
Literatuur
Nieuw Amsterdam
2019
Paperback
479
Harm Damsma, Niek Miedema
9789046824856
Share

2 gedachten over “Een stralende toekomst – Rebecca Makkai”

  1. Het doet me terugdenken aan de indrukwekkende trilogie van Jonas Gardell over hetzelfde onderwerp: homojongens in de jaren tachtig waarvan de ene na de andere aan aids overlijdt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.