Stephen Florida – Gabe Habash

De strijd van een monomane worstelaar

Aan vechtsporten heb ik een hekel. Het boeit mij niet en ik snap de fascinatie ervoor niet. En dan toch een boek lezen over een worstelaar? Dat ziet er op het eerste gezicht tegenstrijdig uit, maar Stephen Florida, het debuut van Gabe Habash, gaat over veel meer dan dat. Worstelen speelt een belangrijke rol in dit boek, maar het is toch vooral het verhaal van een eenzame en obsessieve jonge man die er alles voor over heeft om zijn ultieme doel te bereiken. Daar zit natuurlijk veel meer achter. Hij heeft nogal wat meegemaakt in zijn leven en deze obsessie lijkt een manier om daarmee om te gaan. Onderweg heeft hij ook met tegenslag te kampen en het is ronduit fascinerend om te zien hoe hij daarmee omgaat.

Inhoud

Stephen Florida is worstelaar op een college in North Dakota. Het enige wat voor hem telt is het winnen van de titelbeker. Elke training, elke wedstrijd is een stap dichter bij de top en een stap dichter bij de waanzin. Met zijn onweerstaanbare stem neemt Stephen Florida je mee in dit claustrofobische verhaal over eenzaamheid, obsessie en de drang naar succes.

Mijn indruk

Toen Stephen Florida (een verbasterde versie van zijn echte naam) veertien was verongelukten zijn ouders. Slechts een enkele keer komt die afschuwelijke gebeurtenis aan bod. Ook van zijn leven daarna krijg je slechts fragmentarisch iets mee. Het grootste deel speelt zich af in het hier en nu en dat maak je mee vanuit zijn chaotische belevingswereld. Hij zit in het laatste jaar van een onaanzienlijk college in een afgelegen plaats. Zoals in Amerika vaker voorkomt kun je aanzien verwerven door sportieve prestaties. Dat is het college nooit gelukt maar nu hebben ze zomaar twee ijzers in het vuur. Het zijn worstelaars, naast de hoofdpersoon is dat Linus met wie Stephen een bijzondere band heeft.

De trainingen en de wedstrijden spelen een belangrijke rol. Het is een bijzonder wereldje waarin iedereen elkaar lijkt te kennen. De trainingen zijn voor Stephen ook gevechten. Hij wil altijd de beste zijn, aan zwakkelingen, luiaards en gezeur heeft hij een bloedhekel en dat laat hij merken ook. Het levert hem vooral vijanden op maar vrijwel niemand durft het tegen hem op te nemen. Dat keert zich tegen hem als hij tijdens een wedstrijd verliest en een zware blessure oploopt. Zelfs in die eenzame tijd is hij nog in staat om mensen van zich te vervreemden en ook daarna op de weg terug gaat hij daarmee door. Zelfs van de enige voor wie hij iets voelt neemt hij afstand.
Je leert een en ander over worstelen, bijvoorbeeld hoe wedstrijden verlopen en hoeveel verschillende stijlen en grepen er zijn. Het meest interessante is de mentale worsteling van de hoofdpersoon en zijn gevecht met de buitenwereld. Je beleeft tot in detail mee hoe diep hij in de rotzooi zit en hoe hard het gevecht is om daar weer uit te komen.

Onsympthiek karakter

Verwacht geen hoofdpersoon die sympathie opwekt. Stephen Florida is, ondanks de wel degelijk aanwezige verzachtende omstandigheden, een maniak, compromisloos, bot, wraakzuchtig en nauwelijks in staat tot compassie, laat staan empathie. De stijl waarin Habash dit boek heeft geschreven sluit daar perfect bij aan. Het kent een pompend ritme, de taal is gespierd. Gelukkig zijn er ook momenten van verlichting als Stephen zijn kwetsbaarheid toont en af en toe doet het boek toch ook een beroep op de lachspieren.

Stephen Florida zal niet iedereen aanspreken maar het is hoe dan ook origineel en een fascinerende en intense leeservaring!

Stephen Florida
Gabe Habash
Roman
Nieuw Amsterdam
2018
Hardcover
319
Joris Vermeulen
9789046823064
Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.