De Hollander – Mathijs Deen

 

De omgeving is boeiender dan het onderwerp

Het is duidelijk dat Mathijs Deen goed op de hoogte is van het leven in en om het Waddengebied. Tijdens het lezen van De Hollander, een Waddenthriller, pik je heel wat mee van het bijzondere gebied met zijn geheel eigen karakter. Dat is meteen ook het grootste pluspunt van deze vlakke thriller die nergens echt spannend wordt.

Klassieke hoofdrolpspeler

Het zou de laatste werkdag moeten worden van Geeske Dobbenga, opperwachtmeester van een nautische opsporingseenheid. Het operatieterrein is het deel van het Waddengebied dat grenst aan het Duitse deel. Het afscheid moet worden uitgesteld als de eenheid tijdens de laatste inspectietocht een lichaam ontdekt op een drooggevallen deel. Pikant detail: het ligt nagenoeg precies op de grens met Duitsland.

Als na sectie blijkt dat er mogelijk sprake is van een misdrijf ontstaat een strijd over de jurisdictie. Getijdenstromingen kunnen een voorwerp, ook een lichaam, enkele tientallen meters verplaatsen. Uiteindelijk komt de zaak terecht bij de Duitse collegae. Het is Liewe Cupido, een Duitser die op Texel is opgegroeid, die met de zaak wordt belast. Zijn bijnaam: De Hollander. Hij is dan ook de belangrijkste hoofdrolspeler, met vrij stereotiepe karaktertrekken: zwijgzaam, kort van stof, direct en eigenzinnig. Van dat soort rechercheurs lopen er nogal wat rond in thrillerland. Zijn karakter ontwikkelt zich nauwelijks, wellicht dat dat in een mogelijk vervolg wel gebeurt.

Vlak misdaadverhaal in een interessante omgeving

Het slachtoffer is een bekende wadloper, onderdeel van een vermaard driemanschap. Zij hadden zo ongeveer alles wat mogelijk was al gedaan op de Wadden, maar één tocht hebben zij nooit kunnen maken. De omstandigheden zijn daarvoor vrijwel nooit geschikt, maar deze keer leek dat wel zo te zijn. Hij is aan de tocht begonnen, samen met een van de twee anderen. De derde liet het afweten, die was in Engeland om voor zijn zieke vrouw te zorgen.
De verdenking komt uiteraard te liggen bij zijn reisgenoot, maar de zaak moet nog wel rond komen. Vervolgens blijken er toch wel wat verrassingen uit de hoge hoed te komen als De Hollander zich in de zaak vastbijt..

De misdaad als zodanig is weinig bijzonder. Het motief daarvoor dan weer wel, hoewel het misschien ook wel een beetje vergezocht is. Dat geldt ook voor de uitvoering. De dader, die uiteraard wordt achterhaald, had dit ook op een wat minder omslachtige manier kunnen doen. Had gekund, maar op deze manier kan Deen wel veel kwijt van de bijzonderheden van het Waddengebied. Dat is leerzaam, hoogst informatief en het heeft mij een aantal heel aardige ideeën voor een korte vakantie op één of meer Waddeneilanden opgeleverd.

Dit is helaas net iets te weinig voor een goed geslaagde thriller. Daarvoor is er te weinig spanning, in welke vorm dan ook. De manier waarop de competentiestrijd tussen de Nederlandse en Duitse speurders tot een ‘hoogtepunt’ komt is zelfs een beetje koddig.

Om het maar neutraal te houden: met De Hollander is weinig mis. Je zult je er geen buil aan vallen, het is geen verspilde tijd, maar dat komt toch vooral door de manier waarop Deen het Waddengebied tot leven weet te brengen.

De Hollander
Mathijs Deen
Thriller
Alfabet
2022
Paperback
255
9789021340142
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder