Gezichten van zondaars – Jules Coenegracht

Gezichten van zondaarsZwak vlees

Trots, hebzucht, wellust, nijd, onmatigheid, wraak en gemakzucht zijn de zeven hoofdzonden die in de katholieke kerk worden gebruikt. In Gezichten van zondaars, het tweede boek van Jules Coenegracht komen ze aan bod, hoewel niet allemaal in gelijke mate. Als je op basis hiervan zou denken dat het een boek is met een sterk religieuze inslag dan kom je bedrogen uit. Op de achtergrond speelt het soms een rol maar het dringt zich nergens teveel op.

Drie delen met een los verband

Gezichten van zondaars bestaat uit drie delen: De activist, De journalist en De politieman. Hoewel de delen los van elkaar staan is er een minimaal verband: een enkel persoon uit een voorgaand verhaal speelt een rol in het volgende verhaal. Het gemeenschappelijke zit meer in de omgeving en de sfeer waarin het zich afspeelt. Horecagelegenheden en slaapkamers komen vaak voor als plaatsen van handeling. De sfeer wordt beheerst door “zondig” gedrag en dito gedachten.

De activist begint meteen al met een van deze zeven zonden: ‘Is het boek nou nog niet klaar?’, ofwel, de hoofdpersoon in dit deel, Marco Castermans, heeft blijkbaar moeite om een afspraak na te komen. Hierop volgen vele verwikkelingen waarin wellust, ontrouw en mentale worstelingen om voorrang vechten. Deze Castermans slaagt er vervolgens in om bevriend te raken met David Leroy, een advocaat met wie hij een paar keer zakelijk de degens kruist en verliest, een langdurige affaire te hebben met diens vrouw en nog een tweede relatie te krijgen met een andere vrouw. Voldoende zaad dus voor (hoofd)zondig gedrag en dat komt dan ook tot volle wasdom.

In De journalist gaat het om Roger Houben, die in contact komt met een vrouw met wie hij bevriend raakt en die hem informatie geeft over een netwerk van corruptie en dat gaat niet om klein bier. Ondanks een dringend verzoek om geheimhouding kan hij het niet laten om op onderzoek uit te gaan. Hij zet hiermee niet alleen zijn vriendschap op het spel, maar ook zijn leven.

De politieman is het kortste deel. Gregor van Rens krijgt een relatie met een vrouw met een pikant beroep: escortservice. Hij worstelt met zijn geweten: is het gepast, gezien zijn werk? Als zij wordt mishandeld, raakt hij nog meer in de knel daarmee.

Boeiender dan verwacht

Eerlijk gezegd moest ik wel een drempel over om aan Gezichten van zondaars te beginnen. Dat zat hem deels in de titel, maar vooral in de tekst op de achterflap waarin verwijzingen zitten naar gelovige thema’s, ‘christelijke normen en waarden’, heet het, en de indruk die dat gaf van een boek met een sterk geurende religieuze saus.

Die nadruk daarop is sterk overdreven. Zoals gezegd komt het wel aan bod, maar vooral in de vorm van een bescheiden rol op de achtergrond. Eerder is het een boek over gewone mensen die worstelen met hun zwakheden, zich geplaatst zien voor (morele) dilemma’s en wat dies meer zij. Dat het vlees vaak zwakker is dan de geest is evenwel een onontkoombare conclusie na lezing van dit alleszins boeiende boek.

Gezichten van zondaars
Jules Coenegracht
Roman
Brandt
2024
Paperback
190
789493319097
Share

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.