De redder – Mathijs Deen

De redderUitstekend vervolg

Vaak misbruikt men het predicaat literaire thriller uit marketingoogpunt. Meestal is het misplaatst omdat het literair nauwelijks iets te bieden heeft, maar in het geval van De redder is dat anders. Mathijs Deen heeft er een verhaal van gemaakt dat weliswaar raakt aan een handeling die je als crimineel kunt beschouwen, maar het is meer dan dat. Het gaat over menselijk gedrag in al zijn verschillende aspecten, het is een mooie sfeertekening en het geeft een prachtig beeld van de cultuur van reddingswerkers: zwijgzame types want praten over het werk is not done, van onderlinge verbondenheid en solidariteit en alle dilemma’s die dat met zich meebrengt.

Een overlevende die gered zou zijn

Na een korte, achteraf gezien veelzeggende, proloog begint De redder met de vondst van een vrijwel intact geraamte aan de kust van Engeland. Op basis van de resten van een reddingsvest weet men te achterhalen dat het gaat om het stoffelijk overschot van een schipper van de Pollux, een zeesleper die in 1995 is vergaan. Het lijkt in eerste instantie niets bijzonders, totdat men achter de identiteit komt van de overledene. Het is de kapitein van dat schip, maar het vreemde is dat in de rapporten van de reddingswerkers van Ameland en Norderney is vermeld dat iedereen is gered.

In eerste instantie wordt de nieuweling Xander op de zaak gezet. Het lijkt geen bijzondere zaak, bovendien heeft Liewe Cupido iets anders omhanden. Hij gaat naar een begrafenis op Texel, van de man die hem meer heeft weten te vertellen over de dood van zijn vader. Dat is een boeiende verhaallijn die ook in de eerdere delen aan bod kwam. Het zorgt bij hem nog steeds voor vragen en een onverwerkt trauma.

Xander weet wat informatie op te duikelen die alleen maar meer vragen oproept. Het wordt tijd dat Cupido zich er ook mee gaat bemoeien en dat gebeurt ook. De zelfgekozen dood van een zwijgzame, gepensioneerde reddingswerker brengt de ontwikkelingen in een stroomversnelling.

Niets op aan te merken

Aanvankelijk is De redder wijdvertakt. Er zijn verschillende verhaallijnen en lang blijft onduidelijk welke daarvan belangrijk zijn en welke daarvan (interessante, dat wel) opsmuk. Naarmate het boek vordert, komt de focus steeds meer te liggen op wat er in die ene nacht waarin het schip is vergaan, is gebeurd en wat daaraan vooraf is gegaan. Het onderzoek daarnaar beschrijft Deen gedetailleerd, in een aangenaam tempo met op de juiste momenten nieuwe ontwikkelingen die je bij de les houden.

Over dit boek valt veel positiefs te zeggen. De personages zijn interessant, geen karikaturen zoals in thrillers vaak het geval is. De gesprekken zijn geloofwaardig, de teksten passen goed bij de personages. Het sterkste punt is wel de sfeertekening. Het leven van eilanders speelt zich af op een klein, overzichtelijk terrein. Iedereen kent iedereen, maar de mensen zijn vaak zo gesloten dat vrijwel niemand de ander echt kent. Dat zie je het beste terug bij de reddingswerkers. Een gesloten bastion, men weet van alles van elkaar maar het blijft binnen de eigen kring. Het enige moment dat er haarscheurtjes in ontstaan is bij de zelfdoding van die ene reddingswerker. Die kwetsbaarheid is precies genoeg voor Cupido om die fatale gebeurtenis te kunnen reconstrueren.

De stijl bevalt mij heel goed. Deen vertelt het verhaal sober, zonder overbodige franje. De redder is een uitstekend boek, veel beter dan dit krijg je ze niet gauw. Er zijn allerlei mogelijkheden om hieraan een vervolg te geven. Enerzijds denk ik, laat maar komen, anderzijds hoop ik stiekem dat het hierbij blijft. Deze trilogie is dan als geheel uitstekend, niets meer aan doen, en het maakt tegelijk nieuwsgierig naar wat Deen verder nog in zijn mars heeft.

De redder
Liewe Cupido
Mathijs Deen
Thriller
Alfabet
2024
Paperback
381
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

4 gedachten over “De redder – Mathijs Deen”

 1. Bedankt voor de uitgebreide beschrijving. Ik ken de auteur niet, maar durf nu, na jouw beschrijving, het boek aan te schaffen.

  Beantwoorden
 2. Je recensie maakt nieuwsgierig. Deze trilogie lijkt ook met ieder deel beter te worden. Waar je bij deel 1 nog sprak over een vlakke thriller (weliswaar met fraaie natuurbeschrijvingen), lijkt dit een veel gelaagder boek. Mijn vraag, wat raad je de kieskeurige lezer aan: beginnen bij deel 1 en gewoon de hele trilogie lezen, of dit boek pakken en meteen zien wat Mathijs Deen vermag?

  Beantwoorden
  • Ik zou dan toch met deel 1 beginnen. Het lijkt wel of hij daarin nog wat op gang moet komen, deel 2 vond ik al een stuk beter en dit is misschien wel het beste deel. Hoewel je ze los kunt lezen, lijkt het mij voor het volgen van de persoonlijke ontwikkeling van de fascinerende hoofdpersoon Liewe Cupido wel beter om de volgorde aan te houden.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder