De duiker – Mathijs Deen

De duiker
Mathijs Deen
Thriller
Alfabet
2023
Paperback
318
9789021341156

De duikerSterke plot

Vrijwel precies een jaar na de eerste Waddenthriller, De Hollander van Mathijs Deen, is deel twee verschenen, De duiker. Het eerste boek viel vooral op door de uitvoerige en fraaie beschrijvingen van het Waddengebied, de plot was niet bijzonder. Dit boek heeft hij in alle rust kunnen schrijven tijdens een verblijf op Vlieland als “artist in residence“. Het is te zien aan het resultaat. De aandacht voor de omgeving is er nog steeds, maar beter gedoseerd, en de plot is een stuk beter.

Lees verder

Share

Leven met vogels – Len Howard

Leven met vogels
Len Howard
Non-fictie
Cossee
2023
Paperback
333
Irwan Droog
9789464520644

Leven met vogelsVogels, hun karakters, vaardigheden en eigenaardigheden

De Engelse Len Howard was professioneel musicus tot zij in 1938 een radicaal besluit nam. Ze brak haar loopbaan af, kocht een stuk grond en ging wonen in het huis dat ze Bird Cottage noemde. Vanaf dat moment wijdde ze haar leven aan het bestuderen van vogels en publiceerde hierover twee boeken. Het eerste is Vogels als huisgenoten, dat in 2020 in vertaling is uitgebracht, het tweede is Leven met vogels dat in april 2023 is verschenen.

Lees verder

Share

Middaguur – Dörte Hansen

Middaguur
Dörte Hansen
Literatuur
Harper Collins
2019
Hardcover
302
Luciennne Pruijs
9789402702613

MiddaguurVergankelijkheid door modernisering

In Middaguur van de te onbekende Duitse schrijfster Dörte Hansen staat een familie centraal die woont in Brinkebüll, een klein, gesloten dorp op het Noord-Duitse platteland. Hoewel de setting een voorname rol speelt, is het een verhaal dat zich op allerlei andere plaatsen op vergelijkbare wijze kan hebben afgespeeld.

Lees verder

Share

Hoeveel ik van je hou – Esther Freud

Hoeveel ik van je hou
Esther Freud
Literatuur
Orlando
2023
Paperback
350
Ineke Lenting
9789083233871

Hoeveel ik van je houSommige boeken zijn het gewoon niet

Dat hoeft niet een per se aan het boek te liggen, maar als een verhaal niet weet te raken, de hoofpersonen je tamelijk onverschillig laten en er literair weinig te beleven valt dan is geen andere conclusie mogelijk. Blijkbaar doet Esther Freud het bij velen goed, dat gaat in ieder geval wel op voor haar andere boeken, maar op grond van Hoeveel ik van je hou kan ik me daar weinig bij voorstellen.

Lees verder

Share

De fabriek van klootzakken – Chris Kraus

De fabriek van klootzakken
Chris Kraus
Literatuur
Signatuur
2021
Hardcover
861
Jan Bert Kanon
9789056726690

De fabriek van klootzakkenRijke, volle roman

Tijdens het lezen van De fabriek van klootzakken van Chris Kraus is het onvermijdelijk om niet te denken aan het bijzonder indrukwekkende De welwillenden van Jonathan Littell. In beide gevallen gaat het om een hoofdpersoon die het heeft over zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Ondanks de grote gelijkenissen zijn er meer verschillen dan overeenkomsten. In dit geval is er een gedwongen luisteraar die het geweten raakt van de hoofdpersoon, en dit verhaal gaat verder. Het omspant een langere periode en de rol van liefde, ‘broederschap’ en het verval van moraliteit in een snel veranderende wereld zijn belangrijke thema’s.

Lees verder

Share

Schrikkeljaar – Anka Hashin

Schrikkeljaar
Anka Hashin
Verhalen
Vrijdag
2023
Paperback
223
9789464341331

SchrikkeljaarKleurrijk, beeldend en krachtig

Zelfs na wat zoekwerk via zoekmachines is het niet gelukt om te achterhalen wie schuilgaat achter het pseudoniem Anka Hashin. Veel meer dan dat ze een Nederlandse schrijfster en kunstenares is die in Rusland is geboren, ben ik niet gekomen. Schrikkeljaar is haar debuut, dat bestaat uit bijna veertig korte, waarvan sommige zeer korte, verhalen die zich in Rusland afspelen.

Lees verder

Share

Toon de stad – Lies van Gasse en Laurens Ham

Toon de stad
Lies van Gasse, Laurens Ham
Gedichten
Grange Fontaine
2023
Paperback

Uitdagend

Gedichten kun je op allerlei manieren tot je nemen. Je kunt ze oppervlakkig lezen en als het je aanspreekt naar wat verdieping zoeken. Je kunt ze tot op het bot ontleden, tekstueel en technisch. Er zijn verschillende tussenvormen denkbaar. In Toon de stad, de derde publicatie in de reeks Woorden temmen van uitgeverij Grange Fontaine, dagen de samenstellers Lies van Gasse en Laurens Ham je uit om er actief mee aan de slag te gaan.

Lees verder

Share

Het leven van Celio – Mauro Corona

Het leven van Celio
Mauro Corona
Literatuur
Wereldbibliotheek
2023
Paperback
224
Marieke van Laake
9789028450776

Het leven van CelioEerbetoon aan zelfdestructieve eenling

In Italië is Mauro Corona een mediafenomeen. Behalve schrijver, kunstenaar en ecologisch geweten is hij bergbeklimmer. Dat laatste en veel andere dingen heeft hij te danken aan zijn leermeester Celio, een man die hoog in de bergen is geboren, in het gras, tussen de geiten. Zijn herinneringen aan hem heeft hij verwerkt in het onlangs verschenen Het leven van Celio.

Lees verder

Share

Het tuinfeest en andere verhalen – Katherine Mansfield

Het tuinfeest en andere verhalen
Katherine Mansfield
Literatuur
Orlando
2023
Hardcover
236
Jo Fiedeldij-Dop
9789083255132

Niets aan kracht verloren

Het is inmiddels een eeuw geleden dat Katherine Mansfield (1888-1923) overleed. Het toeval wil dat ik de laatste tijd enkele boeken heb gelezen waarin zij ter sprake werd gebracht. Een daarvan is Lente van Ali Smith, waarin een hoofdpersoon voorkomt die kenner is van het werk van Mansfield. Een aantal van haar verhalen is nu opnieuw gebundeld en uitgebracht onder de titel Het tuinfeest en andere verhalen. Deze hernieuwde aandacht is meer dan terecht.

Lees verder

Share

Zomer – Ali Smith

Zomer
Seizoencyclus
Ali Smith
Literatuur
Prometheus
2020
Hardcover
366
Karina van Santen, Martine Vosmaer
9789044644999

ZomerRepresentatieve afsluiting

Dat zou je als een compliment kunnen opvatten, maar dat is slechts gedeeltelijk waar. Mijn mening over de eerste drie delen van deze Seizoencyclus van Ali Smith: het eerste deel, Herfst, beviel mij bijzonder goed. Het vervolg, Winter, was al een stukje minder en dat was ook het geval met Lente. Dat vind ik ook van de drie delen waaruit het slotstuk Zomer is opgebouwd. Het begint ijzersterk en het gaat als een nachtkaars uit.

Lees verder

Share