Spring naar toolbar

Coach of meester

Uitgangspunt: de coach is in de mode. Bij hem behoudt je zelfstandigheid, in tegenstelling tot bij de leermeester.

De coach doet in de basis alles vanuit het streven naar gezamenlijk bereiken van een doel. De leermeester laat je iets leren waarbij desnoods je eigen persoonlijkheid vooral een obstakel kan zijn; zie Miyagi in De karate kid. Wat heeft de voorkeur?

Lees verderCoach of meester

0

Vleestax

Argumenten bij beantwoording van de vraag of het tijd is voor een vleestax.

In FM 9/2009 komt een aantal filosofen aan het woord.

  • Ivan Ivkovic: Is een financiële prikkel wel de manier om vleesconsumptie te verminderen? Heeft dat het beoogde effect op de gezondheid van de mens? Gaan de armen onder ons in plaats daarvan meer pizza en friet eten? Voor een brede cultuuromslag is meer nodig.
  • Ger Groot: twee aannames:
    Vleesconsumptie moet worden afgeremd
    De heffing van een accijns helpt daarbij
    Het effect van een prijsverhoging zal slechts tijdelijk zijn, zoals bij roken, autorijden en alcohol. Om het doel te bereiken kun je beter een drastische bevolkingspolitiek voeren.
  • Henk Woldring: niet beperken tot vlees, moet ook voor zuivel gelden. Voorlichting is nodig om consumenten duidelijk te maken dat hun eetpatroon gezonder kan door vlees en zuivel te vervangen door producten met plantaardige eiwitten, Als het consumptiepatroon verandert zal ook de productie veranderen.
0

Zijn wij ons brein?

Een oud artikel in Filosofie Magazine, 2009-7. Arie Bos werpt de vraag op of het menselijk bewustzijn onze genialiteit onderdrukt. Hij verwijst onder andere naar Dick Swaab die stelt dat wij onze hersenen zijn. Bewustzijn is het afstand nemen en rationaliseren van onze handelingen. We zijn een optelsom van chemische reacties. We handelen onbewust.

Lees verderZijn wij ons brein?

0