Spring naar toolbar

2 De Milesische school

Elk historisch overzicht van de filosofie begint met de mededeling dat deze begint met Thales, afkomstig uit MIlete, die waarschijnlijk leefde rond 585 voor Christus. Hij stelde dat alles uit water moest zijn ontstaan; vermoedelijk omdat dat van de vier elementen de enige is die veranderingen kan ondergaan maar altijd weer naar zijn oervorm terugkeert. Een wat primitieve redenering, maar zijn natuurwetenschap en filosofie waren een stimulans voor het denken en observeren.

Anaximander is de tweede filosoof uit deze school. Hij meende dat alles was ontstaan uit één enkele elementaire substantie die oneindig, eeuwig en tijdloos is. Zijn belangrijkste stelling is:

“En uit welke bron de dingen voortkomen, tot die keren zij noodzakelijkerwijs terug wanneer ze worden vernietigd, want ze zijn gestraft en proberen elkaar te herstellen met betrekking tot het onrecht volgens de tijdsorde”.

Zijn bewijs voor het bestaan van een oersubstantie: als één van de vier elementen de oersubstantie zou zijn dan zou het de andere overheersen. Er moet dus een soort evenwicht ontstaan dat niet vanuit deze substanties zelf kan zijn gestuurd.

De laatste bekende filosoof uit deze school is Anaximenes. Volgens hem is lucht de oersubstantie. Deze substantie kenmerkt zich door verdichting en verdunning. Door deze processen ontstaan verschillen in kwaliteit die het gevolg zijn van een verschil in kwantiteit.

Share

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: