Dubravka Ugrešić

Dubravka Ugrešić (Kutina, 27 maart 1949) is een Nederlandse, internationaal bekende experimentele schrijfster, essayiste en letterkundige van Kroatische origine en woont sinds 1996 in Amsterdam. Ze schrijft in het Kroatisch, maar haar boeken zijn in vele talen vertaald, waaronder het Nederlands. Ugrešić heeft aanstellingen gehad en colleges gegeven bij verschillende Amerikaanse en Europese universiteiten, en ze schrijft freelance voor een aantal Europese kranten en literaire tijdschriften.

Ugrešić studeerde aan de universiteit van Zagreb vergelijkende literatuurwetenschap en Russische taal- en letterkunde, met de bedoeling om parallel een carrière op te bouwen als wetenschapper in de geesteswetenschappen en als auteur.[2]

Haar meest bekende roman in voormalig Joegoslavië was Štefica Cvek u raljama života – Steffie Steek in de klauwen van het leven, een ironische, postmodernistische roman die speelt met de clichés en stereotypen van de triviale literatuur en cultuur. Het werk werd meteen een succes en werd in 1984 verfilmd door Rajko Grlić.

Nadat in 1991 in voormalig Joegoslavië de oorlog uitbrak, koos Ugrešić duidelijk partij tegen de oorlog en nationalistische ideeën. Ze schreef kritisch over het nationalisme (in zowel Kroatië als Servië), en de misdadigheid van de oorlog (zie haar boek Kultura laži – De cultuur van leugens), en werd al gauw het doelwit van de nationalistisch ingestelde media. Ze werd uitgemaakt voor ‘verrader’, ‘een vijand van het volk’ en een ‘heks’. In 1993 verliet ze Kroatië en ze bleef schrijven in het buitenland. Haar manier van schrijven wordt omschreven als toegankelijk, vernieuwend, intelligent en zowel politiek als emotioneel geladen.

Bron: Wikipedia, lees meer
Website van de auteur

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.