Spring naar toolbar

H24 De machinerie van het kapitalisme

De planningsfout is slechts één verschijningsvorm van een optimistische bias. Veel mensen zien de wereld als goedaardiger dan hij werkelijk is, eigen persoonskenmerken als gunstiger dan ze werkelijk zijn en de doelen bereikbaarder dan ze vaak blijken te zijn.

Een optimistische bias kan zowel een zegen als een vloek zijn en daarom zou een optimistische instelling zowel gelukkig als waakzaam moeten maken.

Optimisten
Zij zijn vaak opgewekt en gelukkig, en daarom populair; zij tonen veerkracht bij het verwerken van tegenslagen, hebben een sterker immuunsysteem en dergelijke.

Zij spelen vaak een onevenredig grote rol in de vormgeving van ons bestaan. Hun beslissingen zijn vaak doorslaggevend; zij zijn de uitvinders, ondernemers, leiders. Maar vaak hebben zij ook geluk gehad, meer dan zij willen toegeven.

Hypothese: mensen met de grootste invloed op het leven van anderen zijn vaak optimistisch en te zelfverzekerd, en nemen meer risico’s dan ze beseffen. Toch geloven ze vaak dat ze voorzichtig zijn, denken ze ten onrechte dat ze risico’s goed kunnen inschatten.

Waanideeën van ondernemers
Startende ondernemers zijn veel te optimistisch over de overlevingskansen van hun onderneming. Gemiddeld twee van de drie houden het nog geen vijf jaar vol. Toch denken nieuwe starters dat dit op hen niet van toepassing is.

Een vergelijkbaar verschijnsel zie je bij overnames van bedrijven. Het gaat vaker fout dan goed en toch blijft men het proberen. Het onverwoestbare optimisme van de topmanagers (en hun ego’s) is groter dan verstandig is.

In het hoofdstuk worden nog heel wat meer voorbeelden behandeld waaruit blijkt dat optimistisch zijn ook schaduwkanten heeft. Erg leerzaam!

Share

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: