Spring naar toolbar

H3 De luie coördinator

Systeem 2 heeft een natuurlijke snelheid. Vergelijk het met wandelen: iedereen heeft een natuurlijke wandeltempo. Langzamer of sneller gaan kost meer energie. Als dit bewust gebeurt dan heet dat concentratie op de uit te voeren taak. Als men erin slaagt zich volledig op de activiteit te focussen (flow) dan kost dat weer geen inspanning, de concentratie behoeft niet bewust te worden opgeroepen.

Het gebruik van systeem 2 tast de beheersing aan. Uit metingen is gebleken dat die beheersing afneemt doordat die activiteit resulteert in verhoogd glucoseverbruik. Zonder aanvulling, zoals het innemen van glucose (zoete drank, eten van fruit), zijn mensen minder goed in staat zich te beheersen en worden daardoor impulsiever. Dat heet egodepletie. Voorbeelden:

  • Afstappen van een dieet
  • Impulsaankopen
  • Eerder primair reageren
  • Slechter presteren tijdens cognitieve taken en logische besluitvorming

Dat systeem 2 de neiging heeft tot luiheid is gebleken uit diverse onderzoeken. Bij het oplossen van relatief eenvoudige vraagstukken gaf een groot percentage mensen het eenvoudigste, meest voor de hand liggende, antwoord, terwijl enig nadenken had moeten leiden tot de conclusie dat het eenvoudige antwoord fout is. Juist intelligentere mensen gaan eerder in de fout, zij vertrouwen blijkbaar te gemakkelijk op hun intuïtie.

Een andere conclusie: mensen zijn door die luiheid minder goed in staat rationele beslissingen te nemen. De snelle bevrediging is aantrekkelijker dan de hogere beloning die beheersing vereist.

Share

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: