Omschakelen naar zomertijd lastig?

De omschakeling van winter- naar zomertijd ging altijd met horten en stoten. Naar bed voordat ik moe was en opstaan voordat ik uitgerust was. Het duurde minstens tot na het eerste weekeinde daarna voordat ik min of meer een normaal waak- en slaapritme hervond. Tot afgelopen zaterdag, 24 maart 2018.

Door omstandigheden moest ik deze zaterdag vroeg opstaan. Vroeg voor een zaterdag welteverstaan, kwart over zeven. En dat met het vooruitzicht van de nacht van zaterdag naar zondag waarin de klok een uur naar voren zou worden gezet.
Iemand in mijn omgeving maakte een slimme opmerking. Waarom zet je niet nu alvast de klok een uur vooruit? Dan doe je alsof je op een normale tijd voor een zaterdag bent opgestaan, kunt op de “gewone” tijd naar bed en de nacht naar de zondag is net als alle andere.

Daar zat wat in. Het leek in ieder geval de moeite waard om het uit te proberen. Dus was het ineens half tien. De hele zaterdag verliep qua tijd wel raar. Ik had een reden om naar het journaal van 20.00 uur te kijken en vergat even dat mijn klok voor liep. Ik zat pontificaal klaar om 19.00 uur. De rest van de wereld had zich blijkbaar niet aangepast.

Heeft het effect gehad? Ja, nou en of. Terwijl  ik in de voorgaande jaren, zoals gezegd, een moeilijke week had qua nachtrust ging het dit jaar probleemloos. Misschien een incident, mogelijk een logisch gevolg van de klok een dag eerder vooruit zetten. Dat zal in het volgende jaar duidelijk worden, want dat dit experiment voor herhaling vatbaar is lijkt mij wel duidelijk.

Share

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: